Съветът на Европейския съюз прие закон за съхраняване на очакваните печалби от замразени активи на руската централна банка, като първа конкретна стъпка към целта на блока да използва парите за финансиране на възстановяването на Украйна, съобщи Reuters.

ЕС и страните от Групата на седемте (G7) замразиха около 300 милиарда евро (323 милиарда долара) активи на Руската централна банка след нахлуването на Москва в Украйна. ЕС и Г-7 обсъждат повече от година дали и как тези средства могат да бъдат използвани, припомня агенцията.

Съединените щати издигнаха идеята за директна конфискация на активите, но представителите на ЕС смятат, че това е твърде рисковано от правна гледна точка.

Две трети от тези средства са в ЕС, като по-голямата част от тях се държат от белгийската клирингова къща Euroclear. Досега само данъците върху активите в Белгия са били предназначени за специален фонд за Украйна, управляван от белгийското правителство.

Законът, приет в понеделник, означава, че на централните депозитари на ценни книжа (ЦДЦК), като Euroclear, ще бъде забранено да използват нетните печалби и трябва да държат приходите от руските активи отделно.

ЕС изчислява, че около 15 милиарда евро (16,17 милиарда щатски долара) такива печалби могат да бъдат предназначени за Украйна през следващите 4 години. Отделно ЕС се съгласи да отпусне 50 милиарда евро (53,89 милиарда долара) помощ на Киев.

Съветът на ЕС обясни, че приемането на такова решение в бъдеще ще даде възможност печалбите от руски активи да бъдат насочени в интерес на Украйна.

Този регламент дава възможност на Съвета да вземе решение относно възможното установяване на финансов принос към бюджета на ЕС, събран от тази нетна печалба, в подкрепа на Украйна и нейното възстановяване и реконструкция на по-късен етап

Документът изяснява, че като се вземат предвид рисковете и разходите, свързани със съхранението на активите на Централната банка на Руската федерация , всеки централен депозитар може да се обърне към надзорните органи с искане за разрешаване на освобождаването на част от нетната печалба. "при спазване на разрешения капитал и изискванията за управление на риска."

В документа на Съвета на ЕС се подчертава, че депозитарите няма да могат да използват доходите от руски активи по свое усмотрение. Освен това на депозитарите е забранено да се разпореждат с получената нетна печалба

Първият заместник-ръководител на Международния валутен фонд Гита Гопинат каза в онлайн интервю за Foreign Policy, че МВФ ще оцени въздействието на решението на Съвета на ЕС за руските активи върху отделните страни и световната икономика. Тя уточни, че МВФ не участва в обсъждането на тази инициатива.

Съединените щати приветстват решението на Съвета на ЕС за замразените руски активи и продължават да обсъждат с партньорите по-нататъшни стъпки от този вид, каза ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър , цитиран от РИА Новости .

Според него тези мерки имат за цел да принудят Русия да спре специалната военна операция в Украйна и да гарантира обезщетение за нанесените щети.

През втората половина на януари Bloomberg съобщи , че лидерите на страните от ЕС са одобрили въвеждането на данък върху печалбите от руски замразени активи. С помощта на такава схема ЕС очаква да получи годишни приходи от 3 млрд. евро. Тези средства се очаква да бъдат използвани за подкрепа на Украйна.

Първият заместник-ръководител на Европейската комисия Валдис Домбровскис смята, че Европейският съюз има право да признае приходите от замразени суверенни активи на Руската федерация за непринадлежащи на Русия. По време на реч пред членове на Търговската камара на САЩ той каза, че ЕС може да вземе такова решение едностранно, с обикновеното съгласие на всичките си страни членки. Според Домбровскис руски активи, блокирани в европейски депозитари, които според различни оценки възлизат на около 200 милиарда евро, трябва да останат замразени до изплащане на репарации на Украйна.