Европейският съюз отново заплаши южната ни съседка Турция с налагането на санкции. Причината - сондажите в Източното Средиземноморие и намесата на турците в регионални конфликти, съобщи news.bg.

Пред лидерите на ЕС председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС иска мирни и конструктивни отношения с Турция, като това е във взаимен интерес и за двете страни. Постигането на такива отношения е възможно само ако южната ни съседка прекрати едностранните си действия, в които Лайен вижда провокации и натиск (свързани с енергийните ресурси и морските граници). Но ако Анкара отново предприеме действия, ЕС ще използва "всичките си налични инструменти и опции", някои от които могат да бъдат приложени веднага. Санкции.

Преди изказването на Лайен, канцлерът на Австрия Себастиан Курц поиска ЕС "най-накрая да покаже ясна реакция срещу действията на Турция". Според него "трябва да се установят червени линии" за президента Ердоган, като това минава през налагането на санкции и прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Заради напрежението с Турция: Гърция увеличава военния си бюджет с €10 млрд.

Заради напрежението с Турция: Гърция увеличава военния си бюджет с €10 млрд.

Още през следващите месеци страната започва покупката на оръжия

Отговорът на Анкара не закъсня - Министерството на външните работи на Турция определи заплахите на ЕС като неконструктивно. "Продължаващото използване на езика на санкциите е неконструктивно. Европейският съюз трябва да разбере, че доникъде няма да стигне с това." 

По-рано в реч пред парламента президентът на Турция Реджеп Ердоган определи операциите на страната в Източното Средиземноморие като най-важната "военноморска битка през последните няколко века". По думите му ЕС е неефективна и незначителна структура, която се е превърнала в "роб на надутите" Гърция и Кипър. 

Сондажите в Средиземно море - новият фронт за Гърция и Турция. За какво спорят съседките?

Сондажите в Средиземно море - новият фронт за Гърция и Турция. За какво спорят съседките?

За пореден път от 4 десетилетия насам Атина и Анкара са на ръба на военен конфликт