Гърция вади кредитната карта и се впуска в огромни военни разходи на фона на растящото напрежение с Турция, пише европейското бюро на POLITICO.

Въпреки дълбоката рецесия и повишаващия се бюджетен дефицит, Атина е решила, че е време да действа. Изтребителите, фрегати, торпеда и хеликоптери са в списъка на премиера Кириакос Мицотакис.

Франция, която вече даде на Атина своята военна и политическа подкрепа в спора с Анкара, ще получи лъвския пай от харчовете. Сделка между двете държави бе част от срещата на премиера на южната ни съседка с френския президент Еманюел Макрон в Корсика по-рано тази седмица.

Други ключови съюзници също ще получат част от поръчката, която се очаква да увеличи военния бюджет с около €10 млрд. през следващите 10 години, според източници от гръцкото правителство. Това би било увеличение от около една трета от настоящите нива.

Около €1,5 млрд. ще бъдат похарчени още през следващите месеци, като голяма част от сумата ще дойде от наскоро емитирания 10-годишен дълг. Очаква се Мицотакис да представи в повече подробности плана в събота в Солун.

Гръцките власти смятат, че разходите са нужни заради растящото напрежение между страната и Турция. От началото на август турският плавателен съд Oruç Reis провежда сеизмични проучвания на място, което Гърция смята за част от своя континентален шелф - на юг от гръцкия остров Кастелоризо. Турският президент Реджеп Ердоган многократно заплаши с война.

Прочетете повече: Ecĸaлaциятa мeждy Гъpция и Typция - мнoгo пoвeчe oт cпop зa pecypcи

Десетки военни плавателни съдове на Гърция и Турция се намират в зоната и дипломатите се опасяват от инцидентна или нарочна ескалация, която може да предизвика конфликт.

Така Атина и Париж скоро ще приключат постигането на споразумение по сделка, която ще доведе до покупката на 18 изтребителя Rafale. Пакетът ще включва и ракети и поддръжка за изтребителите Mirage, които Гърция използва в момента.

Още по-важно за Гърция, сделката ще включва и споразумение за военна взаимопомощ.

В същото време Атина води преговори и с други държави за покупка на оръжия, включително със САЩ, Германия, Великобритания, Испания и Холандия. Правителството иска да придобие и между две и четири военни фрегати. Предложението на Париж е твърде скъпо и вероятно Гърция ще поиска повече оферти. От Германия вероятно ще бъдат купени торпеда.

В момента южната ни съседка вече обновява и своите F-16 срещу €1,25 млрд.

Заради финансовата криза, от която Гърция се възстановява вече десетилетие, редица правителства бяха принудени да намалят военните разходи - като годишният бюджет бе намален от €7,24 млрд. през 2008 г. до €3,75 млрд. през 2018 г.