Италия не иска да развали напълно отношенията си с Брюксел и призовава за диалог по параметрите на бюджета за 2019 година.

Правителството обеща, че няма да позволи бюджетният дефицит да надхвърли сега планирания обем и призова Европейския съюз към диалог за разрешаване на различията, пише Bloomberg.

В писмо до Европейската комисия, публикувано в понеделник, италианският министър на финансите Джовани Триа пише, че правителството е готово да направи всичко необходимо, за да гарантира, че ориентировъчното ниво на бюджетен дефицит от 2,4% за 2019 г. няма да бъде превишено. Той отбелязва, че е наясно, че плановете за харчене не спазват правилата на ЕС и иска "конструктивни" преговори с официалните лица в Брюксел.

По време на изказване в Рим италианският премиер Джузепе Конте заяви, че такъв бюджетен дефицит трябва да се разглежда като горна граница на целта, която може да се окаже по-ниска. Той също така нарече увеличението в разходите необходимата мярка, свързана с бавния растеж на икономиката и трудното положение на бедните. 

Преди дни международната агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Италия на "Baa3" със "стабилна" перспектива. Това позволи на италианското правителство да въздъхне с облекчение, защото пазарите очакваха по-значително понижение на кредитния рейтинг на страната, което да предизвика масова разпродажба на италиански облигации.

Сега италианските облигации слабо поскъпват, а доходността им спада. Премията за тези книжа спрямо 10 -годишните на Германия се понижи с 6 пункта до 296 пункта. В хода на търговия в петък този спред достигна петгодишен максимум от 341 базисни пункта, припомня Bloomberg.