Парите са изключително ефективен инструмент, с който правителствата разполагат, за да разпространяват политически послания. Много примери могат да бъдат намерени както от съвременната, така и от древната история на монети, които са създадени, за да представляват чужд народ. Това е толкова вярно за викингите, които трупаха сребро от Близкия изток, колкото и за британския паунд в колониите. Южноафриканският крюгерранд обаче е може би най-известният пример за това, пише Coinweek.

В края на 60-те години на миналия век Южна Африка произвежда около 70% от добитото злато в световен мащаб. По това време обаче нямало златни кюлчета с висока чистота и Претория вижда възможност в това. През 1967 г. когато е пуснат първият крюгерранд, тези монети веднага привличат вниманието на спекулантите и нумизматичната общност.

Изработена от 91,67% злато и 8,13% медна сплав, крюгерранд е първата съвременна златна монета, която съдържа повече от една тройунция 22-каратово злато.

Освен това, благодарение на техния уникален състав, може да бъде сигурно, че крюгеррандите ще издържат суровите условия на обращение. Не само се очаквало да издържат, но и правителството експериментирало с тяхната стойност. Законната платежна стойност на монетите била фиксирана към пазарната цена на златото.

Всъщност всеки може да върне Крюгерранд на южноафриканското правителство и е гарантирано, че ще получи спот стойността на монетата обратно в брой. Това решение придобило смисъл, тъй като монетите били продадени на "5% над спот цената", което гарантирало, че правителството ще реализира печалба.

Снимка 603479

Източник: iStock Images

Ситуацията достигнала повратна точка в Съединените щати, когато президентът Роналд Рейгън обявил пакет от санкции, наложени срещу южноафриканското правителство през октомври 1985 г. В този пакет била включена пълна забрана върху вноса на Крюгерранд. Въпреки че не би било незаконно да притежавате монети, които вече са в САЩ, вносът на нови монети в страната бил забранен. Идеята била да се спре възможността паричните постъпления, набрани от продажбата на нови монети, да се насочват обратно към Претория. Обосновката за тази забрана за внос е, че Крюгерранд се "възприема в Конгреса като важен символ на апартейда".

Опашка от желаещи да закупят златната монета с лика на Паисий Хилендарски се изви пред БНБ

Опашка от желаещи да закупят златната монета с лика на Паисий Хилендарски се изви пред БНБ

Някои от хората са започнали да се редят още от малките часове на нощта

Веднага след обявяването на забраната вътрешният пазар на САЩ реагира бурно, като "спекулантите ги изкупуват в очакване на бъдещ недостиг". Скоро обаче цената започнала да пада. Уолтър Першке, президент на Numisco Rare Coins Ltd. в Чикаго, дори твърдял, че компанията му "стига до точката, в която е трудно да се намери купувач за крюгерранди".

Тази тенденция продължила до моментът, в който президентът Рейгън наредил на министъра на финансите Джеймс Бейкър да проучи възможността за сечене на американска златна монета. Година по-късно през 1986 г. е въведена програмата American Eagle Gold Bullion.

Снимка 603480

Източник: iStock Images

Забраната не само засегнала пазара на монети в САЩ, въпреки твърденията за противното от Южноафриканската минна камара, но също така наложила "спирането на производството на крюгерранд". Малко след това общият тираж на крюгерранд спаднал от 2 685 466 през 1984 г. до 874 995 през 1985 г. и само 21 040 през 1986 г.

Пред лицето на такава продължителна международна опозиция и интензивен вътрешен протест, за южноафриканското правителство станало невъзможно да поддържа своята политика и апартейдът бил прекратен шест години по-късно, през 1991 г. С края на апартейда дошло и встъпването в длъжност на по-представително правителство водено от активиста срещу апартейда Нелсън Мандела.

Дизайнът на монета от 1 евро с хърватски символ се оказа краден

Дизайнът на монета от 1 евро с хърватски символ се оказа краден

Става въпрос за един от четирите дизайна, избрани да бъдат отсечени, за да се отпразнува присъединяването на Хърватия към еврозоната през следващата година

По време на официалната шестгодишна забрана инвеститорите се интересували от крюгерранд почти изцяло като злато, а не като монета. Това довело до стопяването на над два милиона крюгеранда в Съединените щати. Това голямо намаление на предлагането само допринесло за новооткрития интерес към южноафриканските монети, когато забраната била вдигната.

Всъщност, през трите години след отмяната на забраната, много търговци усетили рязък брой нови продажби и препродажби. Някои дилъри дори съобщили за увеличения "от 40 до 70 процента". Южноафриканската минна камара пуснала така наречения "рекламен блиц" през 1994 г. Всички тези събития върнали премията на монетата обратно до нивото й преди забраната.

Огромният успех на крюгеранд насърчил и други страни производителки на злато да секат и емитират свои собствени златни монети, включително канадския златен кленов лист през 1979 г., австралийския къс самородно злато през 1987 г., китайското злато Panda през 1982 г., американският златен орел през 1986 г. и британската монета Britannia през 1987 г.

Кралският монетен двор пусна колекционерски монети "Хари Потър", колко стуват и лесно ли се купуват

Кралският монетен двор пусна колекционерски монети "Хари Потър", колко стуват и лесно ли се купуват

Поводът е 25-ата годишнина от първата книга от магическата поредица на Джоан Роулинг

Днес златото остава силно пред лицето на икономическата несигурност, южноафриканските мини отново произвеждат, а крюгерранд остава една от най-известните и популярни монети в света. Според Ричард Колокот, управляващ директор на Prestige Bullion, съвместно предприятие между южноафриканския монетен двор и рафинерията Rand, обяви, че търсенето на крюгеранди е нараснало с приблизително 50% годишно от 2015 г. насам.

Снимка 603481

Източник: iStock Images