Кралският монетен двор пусна колекционерски монети на тема "Хари Потър", за да отбележи 25-ата годишнина от първата книга от магическата поредица на Джоан Роулинг, пише Messenger Newspapers.

Има няколко различни вида монети, които можете да закупите директно от уебсайта от Кралския монетен двор.

Брилянтна нециркулирана монета от 50 пенса ще ви струва £11 (25 лева), докато цветна монета ще се продава за £20 (45 лева).

Брилянтна монета "Хари Потър" от 50 пенса, която ще струва 20 британски лири

Източник: iStock Images

Брилянтна монета "Хари Потър" от 50 пенса, която ще струва 20 британски лири

Ако искате да закупите златна монета от две унции, ще трябва да отделите £5215 (11 856 лева) за нея.

Златна монета от две унции, която ще струва 5215 британски лири

Източник: iStock Images

Златна монета от две унции, която ще струва 5215 британски лири

"Хари Потър и Философският камък" е публикувана за първи път в Обединеното кралство през 1997 г. от издателство Bloomsbury.

Колекционерската монета Hogwarts Express е част от по-широка колекция, която отбелязва годишнината.

Това е и последната отделна монета от 50 пенса, на която портретът на кралица Елизабет II се появява на лицевата страна на монетата.

Колекцията включва и отделни монети на Хари Потър, професор Дъмбълдор и училището за магьосничество и магьосничество Хогуортс.

Магията на Хари Потър изстреля печалбата на издателя му с почти 25%

Магията на Хари Потър изстреля печалбата на издателя му с почти 25%

Приходите му също са нагоре, а компанията обяви извънредно разпределяне на дивидент

Първите две монети от колекцията Хари Потър изобразяват покойната кралица Елизабет II.

Въпреки това, портретът ще се промени на крал Чарлз III за последните две монети, което е рядкост за серия, обясниха от Кралския монетен двор.

Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в Кралския монетен двор, каза: "Промяната в портрета прави тази колекция много търсена.

"В продължение на 70 години портретът на кралица Елизабет II се появява на всяка официална монета на Обединеното кралство, отсечена от Кралския монетен двор.

"Тази колекция от монети служи като постоянно напомняне за завладяващия преход от най-дълго управлявалия монарх на Великобритания до първото появяване на Негово Величество краля на монети в Обединеното кралство."

Продават къщата на Хари Потър за £475 000

Продават къщата на Хари Потър за £475 000

Имотът от "Хари Потър и философският камък" е на 64 километра от Лондон

Илюстрациите на Джим Кей са възпроизведени цветно на някои от монетите и са създадени чрез комбиниране на традиционни техники за сечене с технология.

"Скрита характеристика", която се върти на светлината, за да разкрие емблематичната светкавица и числото 25 за отбелязване на годишнината, също ще се види на много монети.

Сложният дизайн е отпечатан с лазер от Кралския монетен двор върху неговите инструменти за правене на монети, за да се гарантира неговата точност.

Серията монети е създадена в партньорство с Bloomsbury Publishing, The Blair Partnership и Warner Bros, Consumer Products.

Манди Арчър, редакционен директор в Bloomsbury Children"s Books, каза: "Радваме се да видим най-новата монета в колекцията Хари Потър на Кралския монетен двор.

Родният дом на Хари Потър се продава за $1.3 милиона

Родният дом на Хари Потър се продава за $1.3 милиона

През Средновековието в него е живяло второто най-богато семейство в Англия

"Представянето на Джим Кей за Хогуортс Експрес незабавно ви отвежда на платформа девет и три четвърти - самото начало на магическото пътешествие на Хари.

"Радост е да видя неговата зашеметяваща книжна илюстрация, така умело и красиво изобразена върху нова сребърна юбилейна монета."