Bloomsbury Publishing обяви, че завишава целите за приходите си през текущата година, след като силните продажби на книги по време на локдауните увеличиха постъпленията ѝ през последната финансова година с 22%. В немалка част това се дължи на поредицата "Хари Потър", която се издава именно от Bloombsbury Publishing.

Печалбата преди данъци и амортизации се увеличиха до 19,2 млн. паунда (27,17 млн. долара) за 12-те месеца до 28 февруари спрямо 15,7 млн. паунда през същия период година по-рано, предаде Reuters. Приходите са скочили с 14% до 185,1 млн. паунда.

"Силата на търсенето на нашите заглавия под формата на печатни издания, електронни книги и аудио, и нарастването на продажбите на нашите цифрови продукти, демонстрират силата на нашата дългосрочна стратегия за растеж", каза главният изпълнителен директор Найджъл Нютън.

Базираната в Лондон Bloomsbury многократно увеличаваше целите си за 2020-2021 г., благодарение на "изключителни резултати от продажбите" както в изданията за възрастни, така и за деца. От компанията обявиха и извънреден рунд на разпределяне на дивидент. Той ще е в размер на 9,78 пенса на акция. Освен това основният дивидент беше вдигнат със 7,58%.

Блумсбъри също така очаква резултатите от фискалните 2021-2022 г. да изпреварят лесно пазарните очаквания, според които приходите ѝ ще са от 177,5 млн. паунда, а печалбата преди данъчно облагане - 17,4 милиона паунда.