Някога (а именно през 80-те години на миналия век) Зимбабве беше една от най-силните икономики в Африка, а сега е една от най-бедните страни в света, където местната валута практически няма стойност и по-голямата част от населението живее в ужасна бедност, лишено от елементарни удобства.

През 1980 г. Зимбабве имаше голям късмет да има млад, енергичен лидер - Робърт Мугабе

Той започна устремно реформи: въведе минималната заплата, създаде много нови работни места и увеличи разходите за образование и здравеопазване. Но тогава той направи и две грешки: първо, той накара чернокожото население да атакува бялото, и второ, той реши да управлява вечно, пише в статията на dzen.ru.

По време на получаването на независимостта около 80% от земеделската земя в Зимбабве е била собственост на бели заселници. Съгласно споразумение с Обединеното кралство, сключено през 1980 г., страната има 10-годишен мораториум върху преразпределението на земята. В началото на 90-те години на миналия век ръцете на властите бяха развързани и те започнаха да съставят списъци на ферми, подлежащи на задължителна продажба на държавата.

Снимка 370961

Източник: архив ЕПА

Първоначално реформата се проведе тихо и мирно, но ситуацията ескалира през 2000 г.

когато чернокожите завзеха няколко ферми, собственост на бели. Съдът застана на страната на бялото население, но президентът Робърт Мугабе взе страната на коренното население. Белите фермери, които изхранваха страната, моментално бяха обявени за "врагове на държавата", техните ферми и ферми бяха конфискувани в полза на чернокожи зимбабвийци. За три години около 4300 ферми преминават в собственост на коренното население. Тази реформа влезе в историята като "черно преразпределение" и се превърна във фаталната грешка на Мугабе.

По-голямата част от бялото население беше принудено да напусне Зимбабве

В отговор на този твърд ход на Мугабе международната общност наложи икономически санкции срещу Зимбабве. Това, което страната не можеше да преживее, беше загубата на почти всички компетентни мениджъри и всякакви специалисти, които бяха бели. Местните хора, които окупираха фермите на потомците на техните колонизатори, се оказаха бедни и неопитни бизнесмени. В резултат на това производството в страната рязко спадна, много предприятия затвориха, стотици хиляди хора загубиха работата си.

Всичко това доведе до началото на период на хиперинфлация, който стана най-големият в световната история. За трите години от 2006 до 2008 г. страната преживя три пъти деноминация. Не беше възможно да се спре хиперинфлацията с икономически методи и ръководството на страната премина към силови методи. Инфлацията беше обявена за незаконна, тоест беше приложен методът на замразяване на цените. Арестувани са собственици на фирми, вдигнали цените. Това обаче не донесе очаквания ефект.

През 2008 г. всеки зимбабвеец дори не беше милиардер, а секстилионер. Един секстилион е такава цифра: 1 000 000 000 000 000 000 000, или просто казано 10 на 21-ва степен. За да си купите един хляб, ви трябваше цяла торба с банкноти от 10000000000000 зимбабвийски долара. Хиперинфлацията достигна своя връх през ноември 2008 г., възлизайки на 79,6 милиарда (!) процента.

Снимка 323023

Източник: Getty Images

Зимбабвийската валута струваше по-малко от хартията, върху която беше отпечатана

В резултат на това печатането на банкноти трябваше да бъде прекратено. Оттогава в Зимбабве се използват валути на други държави - долари, евро, лири стерлинги, ботсванска пула, южноафрикански ранд. Първоначално беше "временна мярка", но чуждестранната валута е в обращение от 12 години.

В разгара на кризата от 2008 г. Робърт Мугабе успя отново да спечели избори и да се задържи на власт. "Само Господ, който ме е назначил, може да ме отстрани!" той каза. Така той управлява до 2017 г., докато не е заменен от сегашния лидер Емерсън "Крокодила" Мнангагва. Ситуацията в страната продължи да се влошава... Но какво е учудващо, ако Мнангагва е дългогодишен съюзник и заместник на Мугабе?

Зимбабве посрещна 2020 г. не само с хиперинфлация, но и под заплахата от масов глад. През декември Световната продоволствена програма на ООН (WFP) предупреди, че хранителните запаси в страната са пред изчерпване. Сушата през последния селскостопански сезон изложи на риск 2,2 милиона души в градските райони и 5,5 милиона в селските райони.

Снимка 324981

Източник: iStock

Много семейства трябваше да затегнат коланите - и това е в Зимбабве, където по-голямата част от населението, меко казано, не живее добре! Ситуацията се утежнява от факта, че никой в ​​страната не вярва в зимбабвийския долар. Всички основни стоки и услуги се оценяват в щатски долари. В същото време обикновените хора получават заплата в Зимбабве, но за да платите лечение или да наемете апартамент, ви трябват американски долари. Те трябва да се набавят от обменни бюра с хищнически комисионни, което удря тежко по джобовете на най-бедните слоеве от населението.

Здравеопазване в страната практически няма

Медицинските работници масово стачкуват заради ниски заплати и постоянно влошаващи се условия на труд. В болниците липсват основни консумативи като бинтове, спринцовки и ръкавици. Някои от тях дори не могат да осигурят вода за пациентите. Лекарите наричат ​​тази ситуация "тих геноцид".

Президентът Мнангагва, който смени Мугабе през 2017 г., обвинява санкциите на САЩ за тежкото положение на Зимбабве. През 2003 г. САЩ наложиха санкции на Мугабе и 76 висши служители на Зимбабве, обвинявайки ги в подкопаване на демокрацията. Днес наследникът на диктатора признава, че икономиката на страната е "мъртва".

В Хараре има малко коли и хората пресичат пътя, където си поискат

Да видим как живеят обикновените хора. През 2005 г. Мугабе стартира операция за разчистване на бедняшките квартали, наречена Мурамбацвина. Може да се преведе грубо като "Да се ​​отървем от боклука", което ясно демонстрира отношението на бившия президент към хората. Той твърди, че разрушаването на бедните квартали е необходимо за борба с неразрешеното строителство и незаконната търговия, както и за намаляване на риска от епидемии. Всъщност операцията доведе до хуманитарна катастрофа: според ООН 700 000 души загубиха източника си на доходи. От 120 000 души са останали без дом (данни на полицията) до 320 000 души (данни на правозащитни организации).

Има версия, че цялата операция е отмъщение на градските бедняци от Мугабе и неговата партия ZANU-PF. Факт е, че много жители на бедните квартали на парламентарните избори преди погрома подкрепиха опозицията, и трябваше да бъдат наказани. В същото време под разчистването попаднаха и привържениците на Мугабе, тъй като много от тях също живеят мизерно.

Повечето от тези квартали са построени през 60-те и 70-те години като жилища за работници. Масово строителство в Хараре не е извършвано от 70-те години на миналия век, тоест точно от времето, когато Мугабе дойде на власт. Следователно бившите жители на бедните квартали трябваше да бъдат натъпкани в стари къщи.

Като цяло, по африканските стандарти, това дори не е много лошо, тъй като има електричество и понякога дори течаща вода! Мнозина са лишени от такова щастие.

Снимка 617533

Източник: GettyImages

В страната има тежка безработица

Оказва се, че ако земята бъде отнета от белите фермери и всички бъдат изгонени от страната, тогава работните места също ще изчезнат. Никой не очакваше това. Така че сега всичко просто се разпада и хората пият.

В ерата на хиперинфлация Зимбабве непрекъснато се сблъсква с горивни кризи. Последният от тях започна през септември 2018 г. поради факта, че запасите от бензин и дизел в страната глупаво свършиха. Факт е, че Зимбабве купува гориво в чуждестранна валута и също така има постоянен дефицит. Правителството спешно сключи споразумение с петролните компании за допълнителни доставки, но ефектът беше краткотраен. През януари 2019 г. президентът Емерсън Мнангагва реши да удвои повече от два пъти цените на горивата на дребно в опит да намали търсенето. Но това също не помогна много. Опашките на бензиностанциите, където се появява бензин, се простират на стотици метри. Ако сте стояли само 5 часа - считайте се за късметлия: случва се хората да стоят на опашка за гориво цял ден!