Служебното правителство одобри законопроект, с който окончателно се закрива Държавно предприятие "Държавна петролна компания". Това става през промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Идеята за държавни бензиностанции се появи през 2020 г. Тогавашният финансов министър Владислав Горанов обясни, че така първоначално чрез 100 обекта в страната ще се подобрява конкуренцията на пазара. Това така и не се случи, като конфликти между ръководството на компанията и нефтобазите на държавния резерв на практика блокираха работата на дружеството - чиито служители междувременно получаваха заплати.

Законопроектът е готов: Планират 100 държавни бензиностанции в страната

Законопроектът е готов: Планират 100 държавни бензиностанции в страната

Това ще бъде първоначалният им брой, стана ясно на пресконференция в МС

Така и не беше дадена яснота как точно ще функционират търговските обекти и къде ще се намират те, като още в началото на миналата година управляващото по това време правителство обяви, че ще закрие компанията. Това така и не се случи.

Сега в съобщението на Министерския съвет се отбелязва, че през цялото време не е било правено нужното за развиване на експертния и икономически потенциал на държавната петролна компания и така няма как то да бъде конкурентно на пазара у нас.

Колко ще струва изграждането на 100 държавни бензиностанции?

Колко ще струва изграждането на 100 държавни бензиностанции?

И може ли това да доведе до по-ниски цени на горивата?

"От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес", пишат още от МС.

Дали Държавната петролна компания най-накрая ще заеме полагащото ѝ се място в историята на гръмко обявените и след това неслучили се икономически инициативи на българските политици зависи от следващото Народно събрание, което трябва да гласува проектозакона.