Централната банка на Русия обяви , че е спряла пускането в обращение на банкноти от 1000 рубли с актуализиран дизайн. От банката обещават да финализират дизайна на спорната банкнота, преди тя да влезе в широко обращение. Причината все още не е обявена официално, но по-рано това предизвика скандал на религиозна основа, пише lenta.ru.

Защо Банката на Русия пуска новите купюри?

През март 2023 г. заместник-председателят на Централната банка Сергей Белов обяви пускането в обращение на нови банкноти от 1000 и 5000 рубли. Те обещаха да променят дизайна на банкнотите, да подобрят защитата и да ги направят по-устойчиви на износване, каза тогава представител на регулатора.

Актуализираните банкноти бяха представени на руснаците на 16 октомври. Дизайнът на банкнотата от хиляда рубли е посветен на Поволжието: на лицевата страна на банкнотата е изобразена Николската кула на Нижегородския Кремъл, а на гърба - Музеят за история на държавността на татарския народ и Република Татарстан в Казан , заедно с кулата Сююмбике на територията на Казанския кремъл и Музеят на археологията и етнографията в Уфа .

Руснаците бяха посъветвани да се сбогуват със старите банкноти, но не веднага: първо новите банкноти ще бъдат дадени на производителите и доставчиците на оборудване, за да могат да настроят софтуера и да научат банкоматите да разпознават новите пари. Банката на Русия уточни, че този процес "няма да е много дълъг" и търговските предприятия няма да се нуждаят от твърде много време, за да се подготвят да приемат актуализираните банкноти.

Скандал избухна около обновения дизайн на банкнотите

Един от първите, които забелязаха, че бившата дворцова църква в Казанския кремъл е изобразена без кръст, беше свещеникът на Руската православна църква , телевизионният водещ и блогърът Павел Островски . Според него повечето жители на Русия не знаят историята на Казанския Кремъл и спокойно ще използват банкнота с храм без кръст, разположен до минарето с полумесец.

Свещеникът предположи, че този дизайн е реализиран или поради "глупостта на дизайнерите", или поради "умишлена провокация, която преди това е била срещана от привържениците на исляма от Татарстан".

Защо дворцовата църква е без кръст?

В момента в сградата на църквата се помещава Музей на историята на държавността на татарския народ и Република Татарстан. Според водещия специалист на музея Лилия Хайрутдинова сградата е построена през 19 век като дворцова църква на семейството на губернатора. Кръстът от храма е премахнат през съветската епоха: по време на съветската епоха в сградата се помещава склад, след това архив и столова, а през 2006 г. в историческата сграда е открит музей. От храма са запазени само куполите.

Как Руската православна църква и Държавната дума реагираха на спорния дизайн на парите?

Ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзки между църквата и обществото и медиите Владимир Легойда каза , че Централната банка е трябвало да подбира по-внимателно изображенията върху банкнотите, "за да не създава напрежение там, където просто не трябва съществувам." Неговият заместник в синодалния отдел Вахтанг Кипшидзе добави, че авторите на проекта не са успели да представят Казан като междурелигиозен град.

Представител на Московската патриаршия нарече избора на сградата, която да бъде изобразена на банкнотата, странен и подчерта, че

Руската православна църква категорично не е съгласна с това църквите да се изобразяват без кръстове. Култовите сгради трябва да бъдат върнати в статута си, да имат символи на религията, към която принадлежат. "Нашето общество трябва да се стреми да гарантира, че всяка религиозна сграда и място за поклонение изпълнява функциите, за които някога е било издигнато от вярващите", отбеляза той.

След обществена реакция Централната банка реши да отмени емитирането на новите банкноти.преди да влязат в широко обращение. Причината не беше официално посочена, но представители на регулатора обявиха актуализация на спорния дизайн.