Властите в Турция се опитват да се справят с високите цени на храните, които доведоха до ново увеличение на инфлацията в страната.

В неделя правителството в Анкара е приело пакет от мерки за стимулиране на производството на селскостопански продукти и за осигуряване на стабилни цени на храните, включително чрез директна продажба на плодове и зеленчуци от производителите на потребителите, съобщава местното издание Hurriyet Daily.

Една от мерките е свързана с нова програма за отпускане на финансиране за селскостопанските производители, осигурена от държавната банка Ziraat.

От министерство на търговията в страната са стартирали проверки на големите тържища и пазари в Истанбул, Анкара, Анталия и други. Според ресорния министър Рушар Пекан търговците там продават някои продукти с до 800% надценка.

"Министерството започна процедура за налагане на санкции на обща стойност от 2 милиона лира на 88 компании", допълва тя.

"Инспекциите вече показват първите позитивни резултати. Цените на някои основни продукти се свиха с около 45% през последните три дни", посочва още Пекан.

Междувременно според Hurriyet някои общини в Истанбул вече са започнали да продават по-евтини плодове и зеленчуци директно на потребителите. Продуктите са доставяни от производителите и се продават на различни локации в града.

Скок в цените на храните в Турция оставя инфлацията висока

Скок в цените на храните в Турция оставя инфлацията висока

Въпреки намалените цени на електроенергията и природния газ