Влизащият в редовна експлоатация от края на миналата година в руската армия Су-57 в момента е най-опасният боен самолет ​​за съществуващите и новоразработваните самолети на НАТО. Той съчетава всички обещаващи технолрогични нововъдения. Русия обаче разработва друго летателно военно средство - тежкият изтребител прихващач МиГ-41, който обещава да бъде още по-мощен от изтребителя от пето поколение СУ-57, пише списание Military Watch.

Ако Су-57 и предполагаемите негови варианти бъдат създадени, както се очаква, за да заменят редица изтребители от четвърто поколение, то МиГ-41 ще стане наследник на определен самолет. Това е най-модерният и мощен в руските ВВС боен самолет от гледна точка на възможностите за въздушен бой - МиГ-31БСМ. Тези машини остават ненадминати в своето поколение по много параметри.

Eксперт: Как ще завърши въздушният двубой между Су-57 и F-35

Eксперт: Как ще завърши въздушният двубой между Су-57 и F-35

Според специалиста руската машина е технологичен шедьовър

През десетилетията служба МиГ-31бяха значително модернизирани, включително с интеграцията на радара Zaslon-M, новите ракети въздух-въздух R-37, хиперзвуковите ракети Kinzhal, както и новата авионика и електронна бойни системи. Така този боен самолет имаше много предимства пред останалите.

Най-вероятно МиГ-41 ще получи всичко най-добро от МиГ-31 - той със сигурност ще остане най-тежкият самолет, проектиран за въздушен бой, най-бързият в своя клас.

Очаква се прехващачът да е хиперзвуков и да може да работи в близкия Космос, което показва увеличаване на инвестициите в космическия потенциал на оръжията, пише изданието, отбелязвайки, че всички характеристики на МиГ-41 не са разкрити, тъй като е малко вероятно този самолет да получи опции за износ.

Ударните мисии срещу наземни и наземни цели вероятно ще са второстепенни за МиГ-41, въпреки че от 2018 г. на МиГ-31 са инсталирани хиперзвукови ракети "въздух-земя".

Очаква се прехващачът да получи ново поколение оръжия "въздух-въздух". Обхватът на R-37, който се предлага сега, е 400 километра. Новите ракети за МиГ-41 вероятно ще станат много по-бързи и ще имат обхват от около 600 километра, се посочва с статията на Military Watch.

Експерти: Време да се сбогуваме с изтребителите МиГ-29

Експерти: Време да се сбогуваме с изтребителите МиГ-29

Първият полет на бойния самолет - отговор на американския F-16, бе през 1977 г.

МиГ-31 беше особено ценен заради рядката си способност да сваля крилати ракети. Също така неговият радарен комплекс направи възможно използването на самолета за ранно предупреждение. МиГ-31 със сигурност ще има подобни възможности. Благодарение на мощния радар той ще може да обменя данни със наземни системи за ПВО за откриване на стелт бомбардировачи на разстояние от няколкостотин километра.

И все пак най-голямата заплаха за МиГ-41 се дължи на неговата потенциална стратегическа роля и способности в космическата война. Поради високата цена новият прехващач ще се произвежда на малки партиди, предполага изданието, цитирано от rg.ru. Въпреки това, дори малък брой от тези самолети ще бъде напълно достатъчен, особено след като те ще бъдат използвани заедно със съвременните версии на МиГ-31.