Луксозни имоти, струващи стотици милиони евро, ще бъдат пуснати за продажба в Гърция през следващите няколко месеца, съобщава местното издание Kathimerini.

Очакванията на бранша са банки и инвестиционни фондове, разполагащи с портфолио от кредити, обезпечени с ипотеки върху недвижими имоти, да бъдат по-активни в продажбите. Целта на финансовите институции е да се възползват от благоприятните условия на пазара в страната след значителното поскъпване на жилищата.

Един от инвеститорите на пазара - американският фонд Bain Capital, преди няколко месеца пусна над 10 подобни имота за продажба. Портфолиото, възлизащо на 432 милиона евро, е било придобито от Piraeus Bank през май 2018 година.

Междувременно според данните за първата половина на 2019 година цените на имотите в страната са отбелязали най-силното си повишение за последните повече от 12 години. До голяма степен за това допринася икономическото развитие и връщането на интереса на чуждестранните граждани към местния пазар.

Според статистиката към края на юни месец цените на апартаментите в Гърция са нараснали със 7,7% за второто тримесечие на в сравнение с година по-рано. Най-осезаем е ръстът в столицата. В Атина повишението е 11,1 на сто. Между 2008 година, когато започна дългата рецесия, и 2017 година цените паднаха с цели 42 на сто.

През последните месеци поскъпване има във всички пазарни сегменти - включително нови и стари апартаменти, както и във всички региони, макар в столицата растежът да е най-бърз.

Цените на имотите в Гърция растат с невиждан от 12 години темп

Цените на имотите в Гърция растат с невиждан от 12 години темп

Най-сериозно е повишението в Атина