Жилищният пазар в САЩ е изправен пред потенциален спад от 19,5%. Следващи повишения на лихвените проценти от централната банка могат да направят срива още по-голям, предупредиха икономисти от Федералния резерв на Далас, пише Business Insider.

Според експерти пазарът на жилища преживя бум от 2020 г. насам и в резултат на това все още съществува риск от голям спад на жилищата, въпреки признаците за забавяне на растежа на цените на жилищата.

Част от сътресенията на жилищния пазар може да се обяснят с кризата с достъпността. "Хипотезата за балон на имотния пазар заслужава внимание", смятат експерти. За да се върне жилищният пазар в САЩ към нормалните цени, те изчислиха, че ще е необходима корекция от 19,5% спад в стойността на имотите.

Засега базов сценарий остава скромната корекция на жилищата, но анализаторите предупредиха, че по-затегнатата парична политика може да предизвика по-рязка корекция.

"Възможността за ефект на доминото, при който инвеститорите се оттеглят и търсят сигурност и ликвидност другаде, също поражда опасения за спад на цените".

Жилищният пазар в САЩ скоро ще стигне дъното. Продажбите се сринаха до най-ниското си ниво от 2010-а

Жилищният пазар в САЩ скоро ще стигне дъното. Продажбите се сринаха до най-ниското си ниво от 2010-а

Това е 12-ти пореден месец на спад, като продажбите на вторичния пазар са се сринали с 36,9% през 2022 г.

Агресивният цикъл на повишаване на лихвените проценти на Фед повиши ипотечните лихви през последната година до 7% през октомври. По-рано този месец лихвите по ипотечните кредити паднаха близо до 6%, но отново се връщат нагоре.

Според Case-Shiller цените на жилищата в САЩ са паднали за шест поредни месеца и са с 4,4% под пика си през юни.

От Goldman Sachs прогнозираха миналата седмица, че цените на жилищата ще паднат с 6,1% през 2023 г., след като лихвите се повишават.