Водещата медия за недвижими имоти у нас Imoti.net попита няколко агенции от бранша кои са факторите, които определят голямото търсене на жилища ново строителство. Ето и отговорите.

Мартин Кателиев - "Матекс" - Варна

При търсенето на жилища ново строителство от нашите клиенти едни от най-важните фактори, според статистиката, която водим са: Цената на жилищата в новата сграда, както и съпътстващата инфраструктура около нея (училища, детски градини, градски транспорт). Не на последно място е от съществено значение доброто архитектурно разпределение на жилищата, както и надеждността и репутацията на инвеститора, изграждащ проекта. Качеството на строителство и отлично изпълнените общи части в новопостроените сгради също са от съществено значение за търсенето на пазара на Ново строителство.

Снимка 559790

Източник: iStock

Виолета Иванова - "Елина" - Стара Загора

Търсенето на жилища ново строителство в град Стара Загора през последните години е сравнително стабилно. Като фактори, влияещи върху това мога да посоча: - високите доходи на работещите в енергийния сектор в района; - наличието на студенти в града (най-вече чуждестранните); - застаряващият жилищен фонд на града; - инвестициите, влизащи от работещите в чужбина българи.

За година в София покупките на имоти на абсолютна стойност над €600 000 растат с 50%

За година в София покупките на имоти на абсолютна стойност над €600 000 растат с 50%

Интересът към новото строителство е актуална тенденция и на пазара на висок клас жилищни имоти

Илиана Тошева - "Ирида недвижими имоти" - София

Често хората предпочитат ново строителство именно заради високото качество на материалите, модерния дизайн и архитектура. Новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство съобразени с новите тенденции. Общите части винаги са с модерен и красив облик и се поддържат професионално, няма проблеми и притеснения относно ремонти на общите части при повечето нови сгради има гаранция за качество от строителя. Месечните разходи за отопление при новите сгради са значително по-ниски - използват се материали и технологии за топлоизолация, които са по-енергоефективни, окачените външни фасади задържат допълнително топлината в жилищата. Освен това се поставят висококачествени дограми, които също подпомагат цялостната топлоизолация на жилищната сграда.

Снимка 650433

Източник: iStock Images

Новото строителство е много по-устойчива инвестиция. Това е една добра инвестиция, която ще донесе приходи при евентуална продажба след години.

Младен Настанлиев - "Бохеми Хоумс" - Пловдив

Факторите, които определят търсенето на жилище ново строителство са много, защото новото строителство има доста предимства. Жилищата ново строителство са основно два типа, такива, които са построени и такива, които са в процес на изграждане, като за последните има доста предимства, но има и недостатъци, с които купувачите трябва да са запознати преди да се насочат към този вариант.

Варна и Бургас изпревариха Пловдив по брой нови жилища в началото на 2023-а

Варна и Бургас изпревариха Пловдив по брой нови жилища в началото на 2023-а

Панелките вече почти не се срещат в новото строителство

И при двата варианта предимствата са:

 1. На първо място, по-дългия експлоатационен живот на сградите, което е от изключително значение, особено за купувачите, които купуват с инвестиционна цел. Пазарната оценка на имот ново строителство, при закупуване с ипотечен кредит, както и процента на финансиране, винаги ще са по-високи отколкото при имот старо строителство. Последващата продажба или отдаването под наем винаги ще са на по-висока цена от старото строителство, както и времето, за което може да се реализира сделка ще е по-кратко.
 2. Енергийна ефективност на сградите - всички нови сгради имат сертификат за енергийна ефективност, което предполага доста по-ниски сметки за отопление и охлаждане, което от своя страна в дългосрочен план връща голяма част от вложението в имота.
 3. Купувачът на ново строителство е първият ползвател, който ще живее в имота и има възможност да го завърши по свой собствен вкус и предпочитания.
 4. Ремонтирането на ново строителство е доста по-лесно, по-евтино и по-бързо, от колкото да се ремонтира имот старо строителство. Това е така, защото при новото строителство не се налага да се правят нови ВиК и ел. инсталации, както и нови мазилки, замазки и дограми, и освен това, няма къртене на стари плочки, мивки и изнасяне на стари мебели.
 5. Обикновено жилищата ново строителство имат съвременен дизайн и са оборудвани с нови технологии и удобства, които доста често липсват в старото строителство. Новите сгради предлагат доста по-комфортен начин на живот.
 6. Новите сгради имат гаранция и при проблем не се налага купувачът да отделя допълнителни средства, за отстраняването му. Гаранцията обикновено е от 5 до 10 години в зависимост от повредата.
Снимка 651843

Източник: iStock Images

Относно жилищата, които са в процес на изграждане:

 1. При покупка "на зелено" или "в строеж", купувачът има избор от етажи, разпределения и изложения, както и възможност за разсрочено изплащане на имота. Обикновено, в колкото по-начален етап се закупи такъв тип жилище, толкова по голям избор има купувача.
 2. Продажната цена обикновено е под пазарната и това е така, защото купувачът споделя част от риска с инвеститора. Колкото в по-начален етап влезе един купувач в даден проект, толкова по-добра цена може да получи и съответно споделя по-голям риск. Което пък от своя страна е предпоставка за много добри инвестиционни възможности.

Недостатъци на новото строителство - отнасят се повече за жилищата, които са в процес на изграждане:

 1. Единственият недостатък, който споделят завършените жилища ново строителство и тези в процес на изграждане е, че обикновено новите сгради са по-отдалечени от централните части на града и това е така, защото централните части на града вече са застроени и се строи, където има място. Новите жилищни комплекси често изискват развитие на инфраструктура, като пътища и др.
 2. Най-големият недостатък при покупка на жилище "на зелено" или "в строеж" е завършването на проекта. Има риск инвеститорът да не завърши проекта в срок или да прекъсне строежа.
 3. Има риск качеството на строежа да не отговаря на очакванията или на изискванията за сигурност и издръжливост.
 4. Промени в плана за строеж: Собствениците на новия жилищен комплекс може да се сблъскат с промени в плана за строеж и да получат имот, който се различава от първоначалните им очаквания.
 5. Собствениците може да нямат възможност да се възползват от гаранцията на сградата, ако инвеститорът строи всяка сграда с нова фирма, която след строителството се закрива.
 6. И не на последно място, покупката на имот в новострояща се сграда изисква търпение. Купувачите трябва да могат да си позволят да изчакат от 2 до 3 години, техните жилища да бъдат изградени.

При всяка покупка на имот "на зелено" или "в строеж" е важно да се проведе задълбочен анализ на рисковете и да се консултирате с професионален брокер на недвижими имоти, за да се гарантира, че са взети необходимите предпазни мерки. Добрите агенции за недвижими имоти обикновено не работят с всички инвеститори на пазара и предварително правят анализ на рисковете, които включва, но не се ограничава до:

 1. Проверка на фирмата: Има ли други завършени проекти, как са изпълнени те, с една фирма ли се строят сградите или всяка сграда се строи с нова фирма.
 2. Проверка на земята, на която ще се строи.
 3. Финансиране на проекта: Със собствени средства ли ще строи инвеститора, с банков кредит или ще разчита на продажбите. В първите два случая нещата изглеждат добре има осигурено финансиране, но ако се разчита на продажбите може да се очаква забавяне в строежа.
 4. Материали, с които ще се строи.
 5. Клаузи в предварителните договори за покупко-продажба: Има ли клауза за индексация на цените и други подводни камъни.

И все пак не трябва да се забравя, че колкото и задълбочен анализ да бъде проведен при покупката "на зелено" или "в строеж" винаги има доза риск, дори и минимален.

Пламен Атанасов - "Хоумстед" - Бургас

Главният фактор, определящ търсенето на ново строителство в Бургас е желанието за сигурно инвестиране. Масово преобладават кешовите плащания, докато при купувачите с кредити се държи на наличие на акт 16. Друг фактор, който е водещ в региона е качеството на новото строителство. Това е причината и ние също да държим да си партнираме с ограничен списък строителни фирми. Моите прогнози са, че застой на пазара на жилища ново строителство няма да има въпреки очакваното предстоящо увеличение на лихвения процент по ипотечните кредити, тъй като възнагражденията ще продължат да вървят нагоре. Цените на жилищата също ще вървят нагоре, особено предвид предстоящото ни влизане в Шенген.

Средните цени на пазара на луксозните имоти в София: от €180 000 до над €486 000

Средните цени на пазара на луксозните имоти в София: от €180 000 до над €486 000

Пазарът на жилища от средно висок и висок клас ще продължи да бъде стабилен