С намаляването на безработицата конкуренцията на пазара на труда се изостря. Затова големите компании отдават все по-голяма важност на местоположението на сградата - близост до метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка и други ползи за служителите.

Бизнесът освен това се интересува и от високо ниво на енергоефективност и управление на вложените материали и системи в сградата, пишат в свой анализ от компанията Arco Real Estate.

Добавената стойност на фактора "местоположение" се свързва с локация в престижна бизнес среда и лесен и бърз достъп до сградата от всички точки на града.

Оттам са направили проучване сред служители и мениджъри кои са най-предпочитаните райони за бизнес сгради, подредени по атрактивност:

  1. бул. "Цариградско шосе" с концентрация около "Младост 1" и метростанцията до магазин "Метро"
  2. Централен бизнес район (градския център)
  3. Бизнес парк София
  4. бул. "България
  5. бул. "Тодор Александров" до ул. "Опълченска"
  6. районът на летище София

Какви са цените?

Средните наемни нива за клас А офис площи остават стабилни - 13 евро /м2 за централна градска част, 12 евро/м2 - широк център и 11 евро/м2 - квартални и крайградски зони. Клас Б сгради също следват тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 10 евро/м2 в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите, показват данните на компанията.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на нива между 12 до 14 евро/м2.

Свободни площи

Нивото на свободните площи намаля през миналата година, като от почти 240 хил. кв. м. в началото, в края те се свиха до около 200 хил. кв. м., или 11 процента от общия обем.

Към второто тримесечие на 2018 година се забелязва стабилизиране до около 195 хил. кв м. благодарение на няколко нови проекта на пазара, както и на намалялата активност на основните играчи от IT и аутсорсинг сектора, регистрирана през второто тримесечие на 2018 г.

Тръгват ли цените надолу?

Нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро, други нови проекти, ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би натиснало цените в посока надолу. Все пак, до завършването на повечето от тези проекти (края на 2019г. и първата половина на 2020г.), комбинацията от ниското ниво на свободните площи и трайно високото търсене на клас А офис площи, ще задържи валидни текущите наемни нива за клас А сектора.