Парижани, които се надяват да дадат под наем луксозните си апартаменти с по време на Олимпийските игри това лято, започват да намаляват високите си амбиции, на фона на ниското търсене и пренаситения пазар.

Агенциите за недвижими имоти казват, че намаляват цените за луксозни наеми в шикозни квартали, докато собствениците се надяваха да яхнат вълната от посетители, идващи в столицата.

"Предлагането е налице, но нямаме толкова голямо търсене, колкото си мислехме", смята Омар Менири, ръководител в отдела за наеми на имотната компания Engel and Völkers.

Не само агентите са разочаровани от прекалената реклама. Прекалено нетърпеливи собственици обявиха апартаментите си на цена три или четири пъти по-висока от обичайната нощувка, но установиха, че малко хора са готови да дадат толкова голяма сума.

Имоти от висок клас от 100 квадратни метра в момента са с цена около 10 000 евро на седмица, според данни, споделени от множество фирми за недвижими имоти. Някои са били на цени от 20 000 или 30 000 още преди няколко месеца.

Към средата на април две трети от общия брой налични апартаменти с четири и пет спални в Париж по време на Игрите все още са били отдаваеми, според доставчика на данни за краткосрочни наеми AirDNA.

Средната цена, платена за тези имоти, е 1108 евро на нощувка - 15% надбавка спрямо средните цени, които са били резервирани за двуседмичния период прозорец преди игрите. По време на периода на Олимпиадата отразяват надценка от 35% в сравнение с двете седмици преди това.

Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро

Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база

Някои експерти предупредиха, че текущите обяви може да продължат да изчезват, защото повечето заможни посетители, пътуващи до Париж, резервираха още преди година, когато получиха билети за Олимпиадата. Съществува и риск хората да анулират резервации, ако видят, че цените падат и намерят нещо по-евтино.

Но за много собственици на жилища от висок клас разходите за подготовка на апартамента им няма да си струват, ако трябва да намалят цените.

"Това са клиенти, които са достатъчно заможни, за да могат да си позволят изобщо да не отдават под наем", каза Баптист Албот, ръководител на Left Bank Rentals в Emile Garcin.