България се възприема като една от страните в Европа, в която значителна част от населението разполага със собствено жилище. Последните данни на европейската статистическа служба Евростат обаче показват, че много други членки на Европейския съюз (ЕС) могат да се похвалят със същото.

Данните за миналата година сочат, че най-голям е делът в съседна Румъния, където 96 на сто от хората притежават свое жилище. Според Wikipedia пък северната ни съседка е първа не само в съюза, но и в цял свят по този показател. Изчисления за 2015 година показват, че с делът от 96 на сто тя изпреварва Сингапур, където нивото е 90,8 на сто.

След нея в Европа се нареждат Литва и Хърватия, в които този дял е съответно 90,3% и 90,1%.

В топ 5 влизат още две държави от Централна и Източна Европа - Словакия и Унгария, за които процентът е съответно 89,5 на сто и 86,3 на сто.

България влиза на 7-о място сред десетте държави членки с най-голям дял на населението със собствено жилище. Според Евростат у нас 82,3% от хората разполагат с такова.

Това е значително над средното ниво за ЕС, което се изчислява на 69,3 на сто. Според данните за света за 2015 година страната ни е на 13-то място.

Делът на българите със собствено жилище е с 1,5 пъти повече, отколкото този на хората в страната с най-ниско ниво на собственост - Германия.

Там едва половината от населението или 51,7 на сто от гражданите живеят в имот на свое име. След най-голямата европейска икономика се нареждат съответно Австрия с 55%, Дания с 62%, Великобритания 63,4% и Франция 64,9%.

Снимка 321628

Източник: Евростат