С цели 32% са намалели сделките с жилища в хърватската столица Загреб през първата четвърт на годината в сравнение със същия период на 2023 г., показват официални данни, цитирани от tportal.

Нещо повече, в сравнение с пиковата 2021 г. сделките са намалели с близо 45 на сто - тогава са били близо 2700.

Инфлацията в Хърватия падна до нива от преди еврото

Инфлацията в Хърватия падна до нива от преди еврото

Какво поскъпва и какво поевтинява през последния месец

"Има няколко причини за този рязък спад. Лихвите се повишиха, което направи банковите кредити по-скъпи. Инфлацията създаде обща икономическа несигурност, а освен това премахването на възможностите за държавно подпомагане отказва мнозина от идеята да придобият недвижимост", посочват в свой анализ от агенцията Imperium Immobiliare.

Като общ обем на транзакциите, през първото тримесечие на тази година в Загреб сделките с имоти се оценяват на малко над 284 млн. евро - при 347 млн. евро или 18% повече година по-рано.

Как вървят цените?

Общо за пазара на жилища в Загреб през Q1 на 2024 г. виждаме ръст от 3 на сто, който обаче се превръща в спад от 1,7%, ако отчетем инфлацията. Това е доста по-различна картина, в сравнение със свързания с Шенген и еврото 20-процентов скок през миналата година, отбелязва tportal.

  • Само 53 сделки са при цена от под 1000 евро на квадрат.
  • 388 са били за между 1000 и 2000 евро за квадратен метър.
  • Сред 1711 продадени жилища, 819 са излезли по между 2000 и 3000 евро на квадратен метър.
  • 315 са били между 3 и 4 хиляди евро на квадрат.
  • Има и 57 луксозни недвижимости, при които цената е достигала и до 10 000 евро на квадратен метър.

Според наблюденията на експертите сделките с евтини жилища намаляват, докато тези в премиум сегмента са във възход - говорим за 3-4 кратен скок в рамките на 1-2 години.

Еврозоната и Шенген не успяха да привлекат инвеститори в Хърватия

Еврозоната и Шенген не успяха да привлекат инвеститори в Хърватия

Година по-късно

Обикновено купувачите на такъв тип имоти не са финансово затруднени, икономическата несигурност не влияе на решенията им и плащат в кеш - за разлика от търсещите бюджетно жилище, които разчитат на кредити.