В имотния сектор в Хонконг има едно неписано правило, че когато най-богатият човек там - Ли Ка-шин продава, по-добре е ти да не си купувачът.

Преди близо три години група от инвеститори плати 5,2 милиарда долара за дял в сградата The Center, превърнала се след тази сделка в най-скъпият небостъргач в света. А днес те искат да се изтеглят от инвестицията си и търсят най-лесният път за това.

След транзакцията те успяват да направя бързи печалби. Продължителните протести в Хонконг, пандемията и напрежението между САЩ и Китай обаче доведе до падане на наемите и ограничаване на сделките там, пише Bloomberg.

И тези промени не са подминали и 73-етажната емблематична сграда. Лошата новина за тези, които искат да продават, е че никой не искат да купува. През тази година в небостъргачът е била направена само една продажба при това на 35% по-ниска стойност в сравнение с 2019 година.

Близо една пета от сградата е празна, а наемите са с около 20 на сто надолу в сравнение с предходната година.

Ситуацията изглежда по доста по-различен начин през 2017 година, когато групата инвеститори купува делът на Ли, възлизащ на75% от сградата. Тогава цените в Хонконг все още са доста високи. Към този момент стойността на офис площите нараства с 20%, а свободните площи са ограничени.

След транзакцията към 2018 година купувачите бързо започват да намират наематели за всички 47 етажа и 402 паркоместа, както и други търговски и офис площи, с които разполагат в небостъргача. Така само за година те генерират стотици милиони печалба.

"Инвестицията беше смислена към момента, в който беше направена. Но сега при спада на наемите и търсенето на офис площи, предизвикано от влошаването на икономиката, купувачите са много по-резервирани", посочва Томас Лам, който е директор в Knight Frank.