Цените на пазара с най-недостъпните жилища в света Хонконг ще паднат с 30% спрямо нивата от миналата година, предвижда Goldman Sachs Group,а причината е бързо нарастващите лихвени проценти, предава Bloomberg.

Очаква се цените на жилищата да паднат с 15% тази година и още 15% през следващата, в сравнение с нивата от края на 2021 г., пишат анализатори.

Преди да излезе с тази прогноза, американската инвестиционна банка очакваше цените да паднат с 20% до 2025 г. Сегашната нова прогноза се дължи на по-бързо от очакваното увеличение на междубанковият лихвен процент в Хонконг, - така нареченият Hibor, смятат анализаторите. Тримесечният Hibor тази година скочи до най-високото си ниво от 2008 г. насам, тъй като паричната политика във финансовия център е обвързана с действията на Федералния резерв на САЩ, който трябва да повиши лихвите отново следващия месец. Повече от 90% от ипотеките в Хонконг са обвързани с Hibor.

Пазарът на най-недостъпните жилища в света не е виждал толкова рязяк спад на имотите, но е факт, че цените вече са паднали с 8% тази година, коментира Goldman. Според Bloomberg Intelligence нарастващите разходи за заеми могат да доведат до най-ниската цена на жилищата от 24 години, освен ако цените не спаднат значително.

По-високите лихви "ще продължат да оказват натиск върху достъпността, ще държат отблъскват инвеститорите от пазара, коментират анализаторите на Goldman.

Типичният купувач на жилище може да възстанови платежоспособността си, ако цените паднат с около 20%, но инвеститорите няма да се върнат, докато не паднат поне с 35%, смятат анализаторите.