През първото полугодие на 2021 г. се отчита спад от 9 процента в предлагането на имоти в средно висок и висок сегмент в строеж, спрямо второто полугодие на 2020 г., гласят данни на Colliers. Така те стават общо 3 560 жилищни единици. Продължава тенденцията, започнала от началото на пандемията, а именно да намалява броя на проектите, стартиращи строителство, посочват от компанията.

През периода се отчита ръст от 8 процента при завършените нови проекти, с което общото предлагане в сегмента надхвърля леко 12 хил. апартамента, редови и самостоятелни къщи, които са концентрирани основно в южните квартали и кварталите от Витошката яка. При жилищата с разрешение за ползване, свободните продължават да се усвояват от пазара и намаляват с 1 пр. п. до 3 процента през първите шест месеца на годината.

През периода активното търсене и временното намаляване на предлагането носи 8 процента ръст на продажните цени. Средната цена на апартамент с две спални (с включен гараж и ДДС) в средно висок и висок сегмент достига между €156 хил. и €194 хил. за апартамент с две спални. Апартаментите с три спални се продават срещу €226 хил. до €270 хил. Къщите от редови тип намират купувач срещу €270 хил. до €450 хил., а самостоятелните къщи сменят собственика си срещу почти половин милион евро. Данните на Colliers сочат още, че разликата между офертната и покупна цена почти се е стопила и е по-малко от 1% през първото полугодие.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че търсенето ще изпревари предлагането в средно висок и висок сегмент на жилищния пазар през втората половина на годината. Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените, прогнозират от компанията.

Активността на жилищния пазар в голяма степен е обвързана с политиката на банките. Рекордно ниските лихви по кредити стимулират покупките с ипотечен кредит. Спестяванията нарастват, но нулевите лихви по депозити и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер, стимулират инвестициите в имоти.

През периода клиентите търсят най-вече къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано, казват от Colliers.

Ръст на свободните офис площи

През първото полугодие на 2021 г. предлагането на офис площи в София записва ръст от 4%, като общата квадратура достига 2,5 млн. кв. м. Завършените през периода нови площи добавят 115 хил. кв. м, като съществен дял имат Garitage Park фаза 3, NV Tower, Park Lane Office Center, Balkan Business Center, Ring Tower и други. Общата квадратура на проектите в процес на активно изграждане намалява и възлиза на 311,250 кв.м.

Нивата на свободните площи нарастват с 3% за първите шест месеца на 2021 г. и достигат 16%, като този ръст се дължи най-вече на добавеното ново предлагане.

Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции, за първото полугодие на 2021 г. са 70 330 кв.м., което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г.

Нетните усвоени площи при офиси клас А, B и C възлизат на около 25 700 кв.м. През разглежданият период 39% от брутно наетите площи се дължат на релокации, 37% на подновявания на договори, 10% - наемане на площи на етап "в строеж", 10% - на експанзия на вече присъстващи фирми и 4% са договорени от нови за пазара компании. Основните сектори, двигатели на търсенето, са: ИТ и аутсорсинг (73%), професионални услуги (11%) и търговия (8%).

Средните офертни наемни нива (без ДДС) се заддържат, а именно за офиси клас А те са 14 евро на кв.м. - идеален център, 12.5 евро на кв.м. - за широк център и 12 евро на кв.м. - за периферни зони.

През втората половина на годината се очаква плавно увеличаване на дела на служителите в офисите, като това ще зависи от сектора, глобалните или регионалните корпоративни политики.

Компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси, като освен в столицата се очакват да продължават да разширяват присъствието си и в регионалните градове.

Засилен интерес към търговските улици

Повишен интерес се регистрира за позициониране на главни търговски улици - нова тенденция, следствие на пандемията, е релокирането на малки местни търговци от търговски центрове към локации на търговска улица. Данните на Colliers сочат, че търговските улици в столицата запазват стабилни нива на заетост и нови откривания в края на 2020 г., а бул. "Витоша" бележи лек спад в свободните площи за първото полугодие от почти 9 процента на 7,5 процента.

През период предлагането на търговски площи се запазва при размер от 390 660 кв. м. Нивата на предлагане в търговските паркове се задържат на 66 200 кв. м. Наетите площи в търговските центрове в столицата достигна 10 500 кв. м., а обемът усвоени площи в парковете е 3 250 кв. м.

Наемните нива остават без промяна.

Прогнозата е до края на 2021 г. да бъдат отворени обекти на площ от над 10 000 кв. м. в София, а наемните нива да останат без промяна.

 Ръст на строежите на индустриални и логистични площи

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София за периода расте с почти 5% до 1 176 500 кв. м., което се дължи на завършени логистични центрове в зоните на Божурище, Кривина и Ботевградско шосе. Пазарът на логистични площи задържа нивата на активност от края на 2020 г., а през първото полугодие на 2021 г. търсенето се движи от логистични компании (41%), търговци (31%), транспорт (19%), производство (5%) и професионални услуги (4%).

Нетните усвоени площи за разглеждания период са 23 820 кв.м. Наемният пазар остава относително слабо развит за сметка на инвестициите в имоти за собствено ползване. Търсенето на складови площи основно се концентрира в локации с наличие на работна ръка и в близост до крайните потребители и точки на доставка. Една от знаковите сделки за пазара е тази с DB Schenker, която консолидира дейността си.

Устойчивите нива на търсене водят до незначителен спад от 1% в свободните площи - остават 6%.

Индустриалните и логистични площи в cтpoeж в cтoлицaтa са 158,000 кв.м., кaтo в peдицa cлyчaи cтaвa въпpoc зa paзшиpeния нa лoгиcтични oпepaтopи, cклaдoви плoщи нa тъpгoвcки вepиги или мaлки пpoизвoдcтвa.

Стабилните нива на търсене и пpeдлaгaнe задържат нaeмнитe нивa. Така средните наемни нива за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура са между 4.7 - 5.2 евро на кв.м.за месец. Клас В също остават при средни стойности от 2.7 евро на кв.м. за месец.

Добрите перспективи пред сегмента на логистиката и производствата доведоха и до активен пазар на парцели за строеж. Навлизането на нови компании, развиващи логистични проекти, както и активността от страна на вече опериращите в страната фирми, се очаква да доведат до ръст в предлагането на площи за складиране и обработка на товари.

В същото време редица търговски и логистични компании започнаха проекти за собствени нужди и строителство по поръчка. Прогнозата е това да доведе до високи обеми на ново строителство в сегмента.