Цените на жилищата в Китай растат с най-бързия си темп от осем месеца насам през април. Както на много други пазари по света, и в Китай ограниченията не успяха да намалят ентусиазма на купувачите, пише Bloomberg.

Цените на имотите ново строителство в 70 китайски града, с изключение на субсидираните от държавата жилища, са се повишили с 0,48% миналия месец спрямо март. През третия месец от годината цените нарастват с 0,41% според данни на китайската статистика. Цените на вторичния пазар са скочили с 0,4% - същия темп като от предходния месец.

Инвеститорите смятат недвижимите имоти за щит срещу глобална инфлация. Продажбите на жилища от началото на годината са се удвоили спрямо същия период на 2019 г. в градове като Шънджън, Шанхай, Ханджоу и Нандзин, сочат данни на China Real Estate Information.

Миналата седмица държавни ръководители намекнаха за въвеждане на дълго отлаган имотен данък в цялата страна в опит да се охлади пазара. В края на април китайският президент Си Дзинпин заяви, че жилищата са "за живеене, а не за спекулация".

Ръстът на цените са се ускорява в големи и малки градове, заради ръст на проектите на предприемачите. Продажбите на имоти са нараснали с 35% на годишна база.

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Лихвите по кредитите остават на ниски нива, чуждестранните инвеститори ще дадат още по-голям тласък на имотните пазарите

Сред градовете, които отчитат ръст на цените на жилищата от 1% нагоре спрямо март, са Ухан и Хайкоу в тропическата провинция Хайнан.