Богатството е начин на мислене и на и поведение. Това е пътуване, а не дестинация. Не е нужно да сте милионер, за да сте богат (въпреки че това със сигурност няма да ви пречи).

Добрата новина е, че може да сте по-близо до това да станете богати, отколкото смятате. Чудите се как можете да разберете дали сте на път към забогатяване?

Ето седем признака, посочени в блога на Global English Editing които подсказват че ще забогатеете, дори ако сегашната ви реалност не съвпада напълно с тези мисли.

1. Вие спестявате, а не харчите

Не става въпрос за това колко печелите, а колко спестявате. Независимо от размера на вашата заплата, богатството започва с добри финансови навици. А един от най-важните навици е спестяването.

Ако сте от типа, който не харчи част от всяка заплата, независимо колко малка е - вие вече демонстрирате едно от ключовите поведения на богатите хора. Този навик надхвърля простото спестяване на пари. Става въпрос за разбирането на стойността на парите и знанието, че всичко спестено или инвестирано е стъпка към финансовата свобода.

2. Не се страхувате да поемате пресметнати рискове

Нека споделя една малка история от собствения си живот.

Богатите хора разбират, че изчислените рискове са неразделна част от богатството. Те не са безразсъдни, те си пишат домашното и вземат информирани решения. Но те не се страхуват да излязат от зоната си на комфорт.

Ако също откриете, че поемате риска, вместо да бягате от него, може да сте на път към богатството.

3. Не сте водени от материализма

Живеем в общество, което обича скъпи коли, дизайнерски дрехи, дълги ваканции - всичко е свързано с блясък. Лесно е да се увлечете във всичко това, да приравните богатството с материалните притежания.

Но ето каква е истина - истинското богатство не зависи от това, което имате. Става въпрос за това колко струвате. Вашата самооценка.

Истински богатите хора не се интересуват от това да са в крак лукса. Те са сигурни в това кои са и какво са постигнали. Те нямат нужда да парадират с богатството си, защото разбират, че стойността им се простира далеч отвъд материалните притежания.

4. Вие се учите през целия живот

Най-богатите хора никога не спират да учат. Те винаги четат, винаги търсят, винаги са отворени към нови идеи. Бил Гейтс, например, все още чете по 50 книги на година въпреки огромната си нетна стойност.

Те разбират, че колкото повече учат, толкова повече израстват. А растежът е ключът към успеха във всяка област на живота, включително създаването на богатство. Ако това съвпада с вашите навици, значи сте на прав път.

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

Предпочитат да плащат за определени услуги, за да имат време за по-важни неща

5. Обграждате се с положителни хора

Ако сте заобиколени от негативни, немотивирани хора, е вероятно тяхното отношение да се отрази върху вас. От друга страна, ако сте заобиколени от амбициозни, позитивни хора, които искат да променят света, вероятно ще приемете техния ентусиазъм и стремеж.

Успешните хора разбират тази концепция. Те съзнателно избират да са с хора, които ги вдъхновяват, предизвикват и карат да бъдат по-добри.

Погледнете вътрешния си кръг. Тези хора вдъхновяват ли ви? Насърчават ли растежа ви? 

6. Вие сте щедри с времето и ресурсите си

Най-богатите хора не са богати само на пари, те са богати на доброта и щедрост. Те разбират, че истинското богатство идва не от това, което получаваме, а от това, което даваме.

Ако сте човек, който обича да прекарва време като помага на другите или да споделя ресурсите си, без да очаква нищо в замяна, вие демонстрирате мислене за богатство.

7. Вие сте издръжливи на провал

Провалът е труден, но ето най-важното нещо, което трябва да разберете за създаването на богатство: провалът е част от пътя към него.

Всеки успешен човек се е сблъсквал с провал. Но това, което ги отличава, е тяхната устойчивост. Те не виждат провала като край, а като стъпало. Урок. Възможност за растеж.