Умните телевизори и всички останали устройства с връзка с интернет в нашите домове могат да бъдат използвани за наблюдение от страна на разузнавателните и правоприлагащите власти, предупреждават от Световния икономически форум, цитирайки директора на националното разузнаване на САЩ.

“В бъдеще разузнавателните служби може да използват интернет на нещата за идентификация, наблюдение, проследяване на местоположението на даден гражданин, както и да получат достъп до лична информация чрез тези устройства”, коментира Джейс Клаппер.

Възможността за гласови команди при смарт телевизорите, например, както и при игралните конзоли и софтуерите на автомобилите, създава възможност техните потребители да бъдат подслушвани.

Експертите обаче предупреждават, че подобна информация може да бъде използвана не само от службите. Слабата система за сигурност на умните устройства е ценна за хакерите.

До 2022 г. се очаква повече от трилион сензори навсякъде по света да бъдат свързани с интернет. Докато потенциалните ползи от това ще бъдат наистина огромни, все пак личният живот и собствеността на хората ще бъдат заплашени от една страна.