Германският военен производител Krauss-Maffei Wegmann (KMW), заедно с гръцката компания EODH и испанската Duma са предложили модернизационен пакет за танковете Leopard 1A5 на южната ни съседка, съобщава Defense News.

Атина започна да купува бронирани машини от модела още през 1983 г. През годините в Гърция бяха доставени различни модификации, които в последствие бяха модернизирани до стандарт A5+ в рамките на проект за над 230 млн. долара. Макар на въоръжение вече да има и голям брой от много по-съвременните Leopard 2, все още около 500 бройки от първата версия остават в строя.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

"EODH, съвместно с оригиналния производител KMW и (производителя на електроника) Duma е разработила пакет, който гарантира, че танкът ще е готов за бойна употреба за поне още две десетилетия", коментира пред онлайн изданието директорът по бизнес развитието на гръцката компания.

В офертата, представена на генщаба по-рано през този месец, влизат подобрения по линия на мобилността, ефективността на въоръжението и защитата на "леопардите". Предвижда се внедряване на нова система за контрол на стрелбата с нов модерник, модернизиран купол и механизми за контрол на основното оръдие.

Така машината от Студената война ще получи изцяло дигитална отворена архитектура и ще може да използва, например, установка за защита от дронове, самонасочващи се противотанкови ракети и собствени бойни безпилотници.

Според Defense News италианската компания Leonardo също е предложила услугите си на гръцкия генщаб. Който и да бъде избран, проектът ще е най-значимата модернизация на платформата на Leopard 1 през последните над 30 години.