Компактните FPV дронове са изненадващото откритие на последната една година от войната в Украйна. Малки, бързи и в състояние да носят осколъчна или бронебойна граната, в момента те се използват толкова активно и от двете страни в конфликта, че според някои експерти 80% от щетите се нанасят именно от безпилотниците.

Според шефа на френския генщаб ген. Пиер Шил, обаче, това съвсем скоро ще се промени.

Естония: Неочаквана сила в бойните дронове

Естония: Неочаквана сила в бойните дронове

Балтийската страна разработва безпилотни системи, които са в пъти по-евтини от тези на големите производители

"Периодът на безнаказано използване на малки прости дронове на бойното полет" съвсем скоро ще приключи заради развитието на системите за борба с безпилотните апарати, коментира той по време на изложението Eurosatory в Париж.

Той даде пример с бойните дронове Bayraktar. В началото на войната в Украйна те бяха главен фактор за спирането на руското настъпление към Киев, като ракетите им унищожиха стотици танкове, бойни машини, цистерни и други превозни средства. Сега, обаче, на практика не се използват, защото са твърде податливи на "забиване" чрез системи за радиоелектронна борба.

Как украинските AI дронове разтърсиха руската енергийна индустрия

Как украинските AI дронове разтърсиха руската енергийна индустрия

Над една осма от нефтопреработвателния капацитет на страната вече е поразен

По думите му същото вече се случва със 75% от дроновете, които в момента се използват по бойните полета на Украйна.

На изложението бяха представени различни активни и пасивни системи за защита от безпилотници, като ген. Шил посочи, че в рамките на 2 години всички френски бойни машини в рамките на програмата Scorpion ще могат да откриват дронове с помощта на изкуствен интелект, да обработват и да си предават информация за тях в реално време и да ги унищожават с ракети или специални гранати.

Поради всичко това френската армия се въздържа от големи поръчки на дронове - авангардното днес може да се окаже неактуално след няколко месеца. Дроновете не могат да се сравняват със 155-милиметровите артилерийски снаряди, които могат да стоят на склад и ще са актуални и след 10 години, подчерта шефът на генщаба в Париж.