Естония е страна с население от едва 1,3 млн. души, която има сложни отношения с руския си съсед. Освен това, тя е и един от водещите европейски разработчици на бойни дронове.

В Талин следят "от първия ред" използването на безпилотни самолети във войната в Украйна, променят доктрината си и внедряват системи, които често са в пъти по-евтини в сравнение с тези от водещите производители. Целта - Естония да бъде готова да отблъсне руско нашествие, пише Defense One.

В центъра на много от тези усилия е Айвар Ханиоти - човекът, който отговаря за всичко, свързано с технологията и разработването на безпилотни летателни апарати. Той пое тази длъжност през януари и вече е добре познат в естонската дрон индустрия.

Как украинските AI дронове разтърсиха руската енергийна индустрия

Как украинските AI дронове разтърсиха руската енергийна индустрия

Над една осма от нефтопреработвателния капацитет на страната вече е поразен

Голяма част от работата всъщност се извършва от Естонската отбранителна лига - доброволна организация, в която членува и Ханиоти. Гражданското общество подпомага с материали и оборудване украинската армия, а получава обратно ценна информация от бойното поле, която след това се използва за развитие на системите.

Сред свързаните с Украйна проекти има такъв за апарат, подобен на украинските FPV дронове. Той може да поразява близки цели със специална бойна глава и цената му ще е около 1000 евро. За сравнение, аналогичният американски Rogue One излиза около $94 000. Както отбелязва Ханиоти, целта е да се създаде дрон, който е "достатъчно добър", а не такъв, който е оборудван с най-новите технологии".

1000 бройки ще се тестват от украинските военни още от тази година.

Работи се също по преносима система за откриване на дронове, като идеята е всеки отряд да разполага с нея - и това вече се случва в Украйна, а интерес има и от Морската пехота на САЩ.

В по-далечна перспектива трябва да стане факт и анти-дрон ракета за 2000 евро - 10 пъти по-малко пари в сравнение с най-евтините възможни западни решения.

Защо Великобритания се готви да даде близо $6 милиарда за военни дронове

Защо Великобритания се готви да даде близо $6 милиарда за военни дронове

В Лондон ще стъпят върху натрупания в Украйна опит

От военното министерство в Талин отбелязват, че извън тези low-cost варианти, страната планира да похарчи 220 млн. евро за леки безпилотни системи и да създаде първото специализирано въоръжено с тях подразделение в рамките на НАТО.

Армията тества дроновете както в разузнавателна роля, така и като прецизна подкрепа на артилерията.

Новите технологии се нуждаят и от ново обучение, а Естония планира да открие център за обучение на безпилотни летателни апарати през тази година. Центърът ще служи и като полигон за изпитване на нови технологии за електронна война.