Без излишни хвалби и даже без официално поемане на отговорност, Украйна през последните месеци трайно премести войната и на руска територия. Без хиперзвукови ракети, стратегически бомбардировачи и огромни бойни кораби. Дроновете с далечен обсег на Киев през последните седмици извадиха от строя между 12% и 14% от капацитета на руските рафинерии - като ефектът вече се усеща на пазара, пише в свой материал CNN.

Безпилотните апарати участват в конфликта още от неговия ден първи. Украйна използва турските бойни дронове "Байрактар", за да унищожава техниката на агресора. Още през първите 48 часа с тяхна помощ танкове и други бойни машини останаха без гориво и боеприпаси и така превземането на Киев се оказа невъзможно за руските сили. По-малки и понякога директно купени от магазина дронове се използваха за разузнаване и за нанасяне на прецизни удари първо само от украинците, а после - и от техния противник.

Руски граждански летища ще се оборудват със ... системи за радиоелектронна борба с дронове

Руски граждански летища ще се оборудват със ... системи за радиоелектронна борба с дронове

Част от проектите ще се финансират от федералния бюджет

Междувременно, обаче, Киев изгради собствена индустрия, която произвежда безпилотни самолети, които поразяват цели на огромни разстояния. Една от първите им мисии беше с крайна точка базата на руската стратегическа авиация в Енгелс - на стотици километри от фронта. Напоследък, обаче, все по-често на мушката са рафинерии, които са също на огромно разстояние.

Как успяват?

Средствата за радиоелектронна борба на руските сили са изключително мощни и се развиват постоянно, но украинските дронове не зависят нито на интернет връзка, нито на сателити.

Според източник на CNN се използва т.нар машинно зрение - всеки дрон има заредени сателитни и навигационни данни, като в неговия AI модел е заложена и конкретната цел. Така машината лети напълно автономно.

Русия купува двигатели от AliExpress за да сглобява дронове, които използва във войната с Украйна

Русия купува двигатели от AliExpress за да сглобява дронове, които използва във войната с Украйна

Дроновете изиграват голяма роля във войната, от самото начало през февруари 2022 г.

"Полетите се планират предварително с нашите съюзници и летателните апарати летят по курса, за да поразят целите си с няколко метра точност", обяснява източникът на медията.

Удари, които болят

В Киев неслучайно се целят в руските рафинерии - те разчитат на западни технологии и ремонтирането им след авиоудар е по-бавен и скъп процес. Така руската енергийна индустрия понася тежък удар, а нейните приходи в огромна степен финансират военната машина на Владимир Путин.

Резултатите са видими - Москва спря износа на горива и се наложи да внася от Беларус, за да се справи с недостига на вътрешния пазар.

Русия предвижда инвестиции от милиарди долари в производство на дронове

Русия предвижда инвестиции от милиарди долари в производство на дронове

Проектите ще се осъществят в следващите 3 до 6 години

Ефектът от дроновете, обаче, потенциално може да се усети в глобален мащаб. Американски официални представители нееднократно се изказвали негативно за ударите на руска територия. "Сделката с Украйна беше такава - даваме ви пари, даваме ви оръжие, но не пипайте експортната инфраструктура, не пипайте руската енергетика, защото не искаме голяма енергийна криза", коментира пред CNN Хелима Крофт от инвестиционната банка RBC Capital Markets.

Сега, обаче, ситуацията във Вашингтон е различна - финансирането за Украйна е заложник на политическите разправии между демократи и републиканци и при това положение Киев прави това, което смята за правилно. Основни руски нефтобази и експортни терминали са в обсега на дроновете, а опасенията са, че това може да блокира руския експорт. Петролът от сорт "брент" вече е поскъпнал с 13% от началото на годината и подобни удари със сигурност няма да успокоят пазара.

В Украйна, обаче, са категорични: "Ясно е, че трябва да намалил тези бюджетни постъпления и така да оставим г-н Путлер без кислород", заяви шефът на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк в интервю.