Сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната му е близо до постигането на споразумение за доставката на 12 френски изтребителя Rafale, съобщава АП. Това ще е първата подобна доставка след близо 70 години доминация на съветските и руските бойни самолети във ВВС на западната ни съседка.

Вучич коментира сделката след среща с френския си колега Емануел Макрон в Париж, като по думите му окончателният договор ще бъде подписан до два месеца.

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

След Гърция и Сърбия планира да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

Преизбирането на Александър Вучич се оказа ключово за сделката

Според близки до правителството в Белград медии сделката ще е на стойност около 3 млрд. долара. Тя ще включва както цяла ескадрила изтребители, така и въоръжение, оборудване и подготовка на пилотите и наземния персонал.

Rafale е двумоторен изтребител от т.нар поколение 4,5. Разработен е от Dassault след решението на Франция да не участва в проекта Eurofighter. Индия, Катар и Гърция са някои от държавите, които използват самолета.

Сръбските ВВС в момента имат само 14 МиГ-29, част от които са доставени в края на 80-те, а останалите бяха подарени от Русия преди 7 години и се наложи да минат отремонтирани. Освен тях в строя са и 17 югославски изтребител-бомбардировача J-22 Orao, които са със спорна военна стойност.

Защо Франция купува 42 изтребителя Rafale за 5 милиарда евро

Защо Франция купува 42 изтребителя Rafale за 5 милиарда евро

Какво се случва с неговия наследник?

В същото време, съседна Хърватия от няколко години притежава 12 употребявани Rafale, придобити за около 1 млрд. евро.

Критиците на евентуалната сделка посочват, че новите бойни самолети могат да насърчат Вучич да нападне Косово, а освен това Белград има добри отношения както с Москва, така и с Пекин и така технологията на Rafale може да стане тяхно достояние.