Земята прави една обиколка около Слънцето или една слънчева година за около 365,25 дни. Обикновено закръгляме броя на дните в годината до 365. На всеки четири години добавяме ден към календара, за да компенсираме изгубения половин ден. Тези години са известни като високосни години.

Високосната година предлага или почивен ден, или типичен работен ден. Примери за това явление включват 1916, 1944, 1972, 2000, 2028, 2056 и 2084 г. в григорианския календар, който се използва в по-голямата част от света. Всички високосни години в края на века (високосни години, делими на 400) започват в събота.

През 2024 г. има допълнителен работен ден - 29 февруари

Той засяга много аспекти на работния процес, като учебни дейности, софтуерни системи, изплащания и дори производителността на служителите.

Високосните години са свързани с множество суеверия, поличби и традиции. Една година с допълнителен ден също така оказва влияние върху служителите и техните заплати. 

Заплатата за високосна година може да варира в зависимост от няколко фактора. За персонала, който получава фиксирана заплата всеки месец, високосната година може да не е благоприятна. Служителите по същество работят един допълнителен ден безплатно.

В Югозападния регион се намират двете области с най-висока и най-ниска средна заплата

Регионът, в който се намират двете области с най-висока и най-ниска средна заплата

Каква е средната годишна заплата в страната?

Икономическите изчисления във високосна година обаче не са толкова ясни. В много статистически оценки по света, като например при измерване на БВП, всички години се считат за равни. Основата за тези изчисления е взета от февруари, който има 28 дни плюс четвърт ден, независимо дали е високосна година.

Алън Прайс, главен изпълнителен директор на BrightHR, базиран в Торонто доставчик на софтуер за човешки ресурси, казва, че високосната година е добра новина за всеки, който получава почасово заплащане.

"Почасовите служители, които работят на 29 февруари, трябва да бъдат заплатени както обикновено. Това означава, че трябва да бъдат компенсирани за всички действително отработени часове, включително допълнителен ден през февруари, точно както всеки друг ден", каза той, цитиран от Work Time.

Най-популярната алтернатива, предлагана някога на текущия календар, е Световният календар, създаден в Ню Йорк през 1930 г. Неговите създатели предложили да 29 февруари да се премести на 31 юни и да се превърне в световен почивен ден.

България е с най-ниската минимална заплата не само в ЕС, а и сред страни кандидатки за съюза

България е с най-ниската минимална заплата не само в ЕС, а и сред страни кандидатки за съюза

Как се различават минималните заплати в ЕС?