Да си на преклонна възраст и да имаш планове да работиш поне до навършване на 100 години - звучи невероятно, но това е истина. Става въпрос за 90-годишната Тамико Хонда, която е най-възрастната жена служител в McDonald's в Япония. Хонда казва, че работата е ключът към нейното здраве и че планира да продължи, докато навърши поне 100 години. За нея разказва местно издание, а историята е цитирана от Business Insider.

"Никога не съм пропускала смяна, заради болест. Работата и разговорите с млади хора ме карат да се чувствам жива", споделя Хонда. Тя живее в град Кумамото.

Един типичен работен ден започва с 20-минутно пътуване до ресторанта на Макдоналдс в Кумамото. Тя работи пет дни в седмицата, като започва тричасовите си смени в 7:30 сутринта, като мете ресторанта.

Тя е най-възрастната служителка в McDonald's Japan, но най-възрастният работник в страната в гиганта за бързо хранене е 95-годишната Йошимицу Ябута, според японската медия SoraNews24.

Историята на Хонда е интересна. Налага й се да напусне предишните си работни места като медицинска сестра и чистачка, защото за тези работни места има задължителна възраст за пенсиониране, която тя преминава - 61 години като медицинска сестра и на 67 години като чистачка, въпреки, че иска да продължи да работи. По-късно тя кандидатства за работа в McDonald's през 2000 г., а идеята идва от дъщеря й.

Макар и да звучи невероятно толкова възрастен човек да работи и то не лека работа, това в Япония не е съвсем необичайно явление. Страната има голям проблем - най-възрастното население в света, като близо една трета от населението е на 65 и повече години. Това означава, че в Япония има над 36 милиона възрастни, по данни от доклад на Световния икономически форум от 2023 г. и над 9 милиона служители на над 65 и повече години, които представляват над 10% от националната работна сила, според правителствени данни.