Модерни чудеса, като футуристичния град Куала Лумпур или офшорните вятърни паркове на Обединеното кралство, са гледка, която трябва да се види. Древните цивилизации обаче са оставили след себе си колекция от артефакти и руини, които все още изненадват ума и вдъхновяват любопитните пътешественици, пише Тhe Тravel. По-конкретно, цивилизацията на Древен Египет е една от най-интересните епохи на човечеството, с интересни истории за фараони и традиции, в които са въплътени древните богове. Благодарение на отдадени археолози, историци и техните трудолюбиви екипи много от чудесата на Древен Египет са разкрити в съвременните векове. От кораба Хуфу до сребърния фараон, тези открития са едни от най-очарователните в Древен Египет.

Корабът Хуфу

Известен също като "слънчевата лодка на Хуфу", тази 4600-годишна кедрова лодка е била собственост на фараон Хуфу около 2500 г. пр.н.е. Случайно открит през 1954 г. от египетския инженер Камал Ел-Малах, корабът първоначално е бил открит на хиляди части. Благодарение на изкусните ръце и упоритата работа на египетския реставратор Ахмед Юсеф Мустафа, древният кораб е възстановен до предишния си вид, което отнело 14 години.

Корабът Хуфу

Източник: wikipedia

Корабът Хуфу

Не се знае точно за какво е служел корабът - някои твърдят, че това е кораб, с който фараонът "преминал" отвъдния живот, докато други предполагат, че това е истински кораб, който е транспортирал фараона до далечни земи. Каквото и да е неговото предназначение, това е впечатляваща археологическа находка, дълга около 143 фута.

Розетският камък

Розетският камък е епиграфски паметник, намерен през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид на около 7 километра от малкия град Розета край Нил.

Върху него са изписани три версии на указ, издаден в Мемфис през 196 г. пр.н.е. по време на управлението на Птолемеите от името на Птолемей V. Горният и средният текст са написани на древноегипетски език, използвайки съответно йероглифи и демотическа писменост, докато долният текст е на старогръцки език. Тъй като указът съдържа минимални разлики между трите версии, Розетският камък се оказва ключът за разшифроването на египетски йероглифи.

След откриването на камъка той става фокус на национални съперничества, включително прехвърлянето му от френски в британски ръце по време на Наполеоновите войни, дълъг спор за относителната стойност на приносите на Томас Йънг и Шамполион при разшифроването, и в днешно време настояване за връщане на камъка в Египет.

Розетският камък

Източник: wikipedia

Розетският камък

Мнозина твърдят, че Розетският камък е една от най-важните находки в Древен Египет, тъй като е помогнал на изследователите да разберат сложността на древните езици, особено на йероглифите. Така мнозина може да смятат Розетския камък за древен египетски еквивалент на съвременен преводач.

Гробницата на Сребърния фараон

Открита през 1939 г. от френския археолог Пиер Монте, в гробницата на фараона Псусен I има нещо специално. Сравнително неизвестният владетел е бил обвит в саркофаг, покрит със сребро от главата до петите. Днес може да не звучи като нещо особено, но среброто е било по-рядко от златото по време на Древен Египет.

Гробницата на Сребърния фараон

Източник: wikipedia

Гробницата на Сребърния фараон

Въпреки че днес сребърният фараон получава известно признание, откриването му е пренебрегнато заради избухването на Втората световна война и откриването на гробницата на Тутанкамон.

Гробницата на Тутанкамон

За мнозина Тутанкамон е лицето на Древен Египет. Гробницата му се намира в Долината на царете, един от най-значимите (и популярни) археологически обекти в Египет. Скрита далеч от човешката цивилизация в продължение на хиляди години, гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. от Хауърд Картър, британски египтолог.

Гробницата на Тутанкамон

Източник: iStock by Getty Images

Гробницата на Тутанкамон

След откриването на гробницата му младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. "проклятие на фараона". Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете "смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона".

Древните гробници в провинция Дакахлия

През април 2021 г. египетски археолози откриха 110 гробници в делтата на Нил. Гробниците, някои от които с човешки останки вътре, са намерени в археологическия обект Кум ел-Хулган в провинция Дакахлия, на около 150 километра североизточно от Кайро.

Те включват 68 гробници с овална форма, датиращи от преддинастичния период, който се определя от 6000 до 3150 г. пр. н. е.

Открити са и 37 гробници с правоъгълна форма от Вторият преходен период в историята на Древен Египет (1715-1554 пр.н.е.) и обхващащ времето на XV—XVII династии. Това е времето след Средното царство на Египет и началото на Новото царство. Периодът е най-известен с появата на хиксосите в Египет, семитски народ управлявал древен Египет.

Свещените животни в Древен Египет

Култът, свързан с почитането на живи представители на фауната, наричан зоолатрия, е развит в Египет до такава степен, че се е превърнал в един от основните белези на египетската религия. Не се знае какъв точно е произходът му. Според някои не може да става въпрос за нищо друго, освен за развитие на първоначалния тотемизъм.

През 2019 г. беше направено невероятно откритие в Сакара, южно от Кайро, което включваше голяма колекция от мумифицирани животни, включително най-големите в света мумифицирани бръмбари скарабей! Сайтът също така включваше мумифицирани останки от котки, птици, крокодили, кобри и лъвчета.

Изгубеният "Златен град" край Луксор

През есента на 2020 г. египетска археологическа експедиция, ръководена от известен американски учен и бившия египетски министър на археологията, Захи Хауас, откри прочутия "Златен град", изгубен в пясъците край Луксор на западния бряг на Нил.

Градът е построен по време на управлението на Аменхотеп III - деветият фараон от известната XVIII династия, управлявал от 1391 до 1353 г. пр. н. е.

"Златният град" е бил прочут по време на управлението на фараоните Аменхотеп IV (Ехнатон) и Тутанкамон. Той е смятан за най-големия административен и икономически център на своето време.

Дейр ел-Медина

Долината на царете не би била това, което е днес, без трудолюбивите работници. Обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Дейр ел-Медина са руините на село, което е приютявало древните египетски работници преди хиляди години. Разположени в Луксор (бившата древна Тива), руините отразяват живота на работническата класа по време на Древен Египет, живееща в импровизирани домове, направени от кални стени и каменни основи. 

Долината на златните мумии

Долината на златните мумии остава недокосната в продължение на хиляди години... до откриването й през 1996 г. Оказва се, че това е огромно гробище, което съдържа над 10 000 мумии, всяка следваща по-добре запазена от предишната. Открити от египтолога Ахмед Фахри, гробниците са принадлежали на римски семейства, заселили се в Бахария. Почти не докоснати от иманяри, много от мумиите и техните съкровища остават непокътнати, съдържащи ценности като амулети, златни маски, монети и керамика.

Пирамидите в Гиза

Групата археологически паметници включва трите големи пирамиди - Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин - както и няколко по-малки пирамиди, разположени в близост до тях. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят.

Пирамидите са част от Некропола в Гиза, комплексен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, останки от древно селище, обслужвало комплекса, както и множество по-малки религиозни и погребални паметници. През 1979 година целият некропол е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство.