Стабилният ръст на пътуванията в страната и чужбина продължава и през второто тримесечие на тази година, показват данните на Националния статистически институт.

Цифром и словом: На годишна база пътувалите лица над 15-годишна възраст са 1,17 млн. - с 8,9% повече.

Най-активни са тези на между 45 и 64-годишна възраст - те са 40,6% от общия брой. Най-голям процент пътуващи в чужбина има при българите на между 25 и 44 години - около една пета.

Отпуската - почивка или подготовка за кариерен скок?

Отпуската - почивка или подготовка за кариерен скок?

И ваканцията е по-ефективна, когато е по план, категоричен е HR експертът Петър Джугански

Даже и при посещенията зад граница преобладават самостоятелно организираните - само една трета са с туроператор или туристическа агенция.

Защо пътуваме: Когато става дума за пътувания у нас, доминират посещенията на близки, докато почивките и екскурзиите са водещи при ходенето в чужбина.

По-голям (7,7% срещу 4,4%) е процентът на професионалните пътувания в чужбина за сметка на тези у нас.

Лято 2022: Не сме харчили толкова много за почивка от поне 10 години

Лято 2022: Не сме харчили толкова много за почивка от поне 10 години

Пътуванията на българи у нас и в чужбина надминаха предпандемичните нива

Колко харчим: Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице е 226,21 лв. в страната и 822,44 лв. - в чужбина. Това е повишение спрямо същото време на миналата година.

Храната е водещ разход при пътуванията и у нас, и в чужбина, като делът на настаняването у нас е по-висок, докато същото е вярно за транспорта в чужбина.

Разходите за професионалните пътувания се повишават по-сериозно. Те вече са 263,79 лв. в България и 1203,39 лв. - в чужбина. През второто тримесечие на 2022 г. те са били съответно 195,64 лв. и 1078,78 лв.