Работя в очакване на почивката или почивам с мисъл за работата? Това е може би най-масовата философска дилема, с която се сблъскваме през летните месеци.

Шеговито или не съвсем, символи на почивката от работа по нашите ширини традиционно са бормашината, чувалчето с цимент и бурканите със зимнина. Освен тях, обаче, през последните години все повече в отпускарската картинка се настанява и лаптопът - с догонила ни на 500 км от офиса работа или с поредния курс, който сме решили да изкараме във времето, в което не ни безпокоят служебните задачи.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Почиваме ли си въобще и надценено ли е всъщност търсенето на релакс по време на отпуската? Трудни въпроси, особено когато вкараме в уравнението и кариерните амбиции и вечния риск от "прегаряне" - особено в момента, в който в крайна сметка се върнем на работа. HR експертът Петър Джугански е категоричен коя е първата стъпка в търсенето на отговори - да имаме план както за изпълнението на задачите в офиса, така и за прекарването на ваканцията.

Да се изключим (ли)

"Не смятам, че хората генерално успяват да си починат добре, да се презаредят. Границите между работата и персоналния живот бяха размити и още преди да дойде пандемията тя просто ускори редица процеси, които така или иначе се случваха", отбелязва той и дава познатия на всеки от нас пример - в отпуска сме, но имаме достъп до служебната поща и в един момент неусетно сме започнали да отхвърляме задачи във времето, в което би трябвало да сме напуснали офиса както тялом, така и духом.

Работниците в САЩ редовно се отказват от част от отпуската си

Работниците в САЩ редовно се отказват от част от отпуската си

Така те губят общо 52,4 милиарда долара годишно

Според Джугански ключово е да се постави граница между работата и почивката - а за тази цел и двете трябва да са подчинени на добро планиране: "Това да си почиваме да бъде наша цел по време на тези ваканции. Да си го поставим в много напред в листата с приоритетите, а не просто да отидем някъде на морето или в планината, да легнем и да не правим нищо. Трябва почивката да я вземем насериозно и да мислим как така да направим че имаме максимална полза от нея".

Петър Джугански

Източник: Личен архив

Петър Джугански

Пълното "изключване" е индивидуален въпрос - за някои стресът в последствие е по-малък, ако все пак отделят малко време всеки ден от отпуската, за да се ориентират какво се случва с поставените им задачи.

Да поработим (над себе си)

По думите му използването на отпуската за неща, различни от почивка, не е само български феномен - правят го даже служители без фиксирана отпуска в САЩ. Това не е непременно лошо.

Време е за почивка! 4 ползи от паузите по време на работа и как да ги правите

Време е за почивка! 4 ползи от паузите по време на работа и как да ги правите

Мнозина са забравили, но хората не са роботи и е полезно от време на време да освежим главите и ръцете си

"Да си вземем почивка от нашата основна работа в офиса и да се ангажираме с дейности, които не са пряко свързани с нашата работа, може да бъде благодатно за нас. Да се отдалечим от познатата ни обстановка на работа може да ни повлияе добре на продуктивността след това", смята Джугански. Според него именно чрез хобитата и страничните дейности можем да достигнем до новите идеи, които след това дават тласък на основната ни работа.

Ако наистина не ни търсят постоянно по работа, не е лоша идея и да се опитаме да повишим своята компетентност чрез развиване и упражняване на нови умения в свободното си време.

Да не "изгаряме"

Парадоксално, но именно около така очакваното време за почивка, самоусъвършенстване или домашен ремонт сме в изключително голям риск от бърнаут.

Именно затова планирането и границите са толкова важни: "Да речем, взели сме си отпуска една седмица и през тази една седмица ние постоянно учим, четем и използваме цялото си време. Реално не можем да си починем, вече сме се натоварили от работа - крайният ефект мисля че всички биха се съгласили, че не би бил особено полезен за нас".

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

Тези съвети са полезни не само за служителите, но и за техните шефове

Даже и да не сме се натоварили през свободните си дни, множество изследвания показват, че завръщането от по-дълга отпуска е наистина депресивно изживяване за мнозина. "Рецептата" за справяне с него на Петър Джугански отново включва самодисциплина - непосредствено преди връщането в офиса (т.е. например в неделя) преглеждаме кореспонденцията и задачите и след това започваме седмицата с генерален план.

"Ако имаме план кое, как и в рамките на какво време искаме да свършим, бихме се справили по-добре с връщането на работа. Трябва да мислим за себе си, да знеам какво се случва с нас и да имаме лимити - какво можем и какво не можем да направим през това време. Когато ни липсва осъзнатостта за всичко това, допускаме грешки, за които плащаме с нашето психическо и физическо здраве", коментира Джугански.

И е категоричен: балансът предотвратява състоянията на прегаряне, от които се излиза много по-трудно. Те не се "лекуват" с няколко дни безцелен отпуск и освен това могат да заличат всичката ни подготовка за нови стъпки напред в кариерата.