През тази година се очаква рекордните 4,7 милиарда души да пътуват с въздушен транспорт, или с 200 милиона повече в сравнение с 2019 г.

Въпреки, че приходите се увеличиха до приблизително 896 милиарда долара в световен мащаб миналата година, авиокомпаниите са изправени пред доста слаби маржове. Средната нетна печалба в 5,4 долара пътник през 2023 г. Днес индустрията е изправена пред натиск от високи лихвени проценти, проблеми с веригата за доставки и големи разходи за инфраструктура.

Кои са обаче най-доходоносните полетни маршрути в световен мащаб въз основа на данни от OAG.

Това са маршрутите на авиокомпаниите с най-високи приходи през първата половина на 2023 г., публикувани от Visual Capitalist:

Маршрут Вид Приходи 2023
Сидни до Мелбърн Вътрешен $1.21 милиарда
Ню Йорк - Лондон Международен $1.15 милиарда
Рияд - Джеда Вътрешен $1.03 милиарда
Дубай - Рияд Международен $990 милиона
Лос Анджелис - Ню Йорк Вътрешен $801 милиона
Сан Франциско- Нюарк Вътрешен $722 милиона
Нюарк - Лос Анджелис Вътрешен $682 милиона
Сихгапур - Сидни Международен $650 милиона
Ню Йорк - Париж Международен $647 милиона
Пърт - Мелбърн Вътрешен $642 милиона

Както се вижда, вътрешните полети включват шест от 10-те класирани с най-големи приходи, като първи е Сидни - Мелбърн с 1,21 милиарда долара.

Всъщност този маршрут печели повече от два пъти повече от нивата преди пандемията, въпреки че броят на пътниците е намалял. Маршрутът е доминиран от Qantas и Virgin Australia, като Qantas постига рекордни вътрешни маржове на печалби от 18% през фискалната година, приключваща през юни 2023 г.

Причина за това са по-ниски разходи за гориво и растящите цени на билетите бяха ключови фактори за увеличаване на приходите. Освен това Qantas и Virgin Australia са основни превозвачи за полети между Мелбърн и Пърт, друг най-печеливш маршрут.

Маршрутът от Ню Йорк до Лондон, един от най-натоварените и най-печеливши маршрути в световен мащаб. Той е генерирал приходи от 1,15 милиарда долара, което представлява 37% увеличение, в сравнение със същия период на 2019 г.

Най-голямото увеличение на приходите през осочения период беше за полетите от Дубай до Рияд, с невероятните 416% на годишна база. Този двучасов полет, изключително доходоносен маршрут между големите финансови центрове, е един от най-натоварените в Близкия изток.