Чували ли сте за световни рекорди в авиацията? Ще разгледаме по-отблизо и ще проучим нашите топ 10 свързани с авиацията полета поставили рекорд на Гинес.

10. Най-дългият търговски полет без кацане в света

В момента Singapore Airlines извършва най-дългия редовен търговски полет в света - от Сингапур до Ню Йорк. Открит за първи път през 2004 г., пътуването от 16 600 км беше извършено от флота A340-500 на авиокомпанията.

Поради нарастващите разходи за гориво, неефективността и липсата на рентабилност, авиокомпанията беше принудена да спре временно своя 18-часов полет. През 2018 г. обаче с представянето на Airbus A350-900ULR (Ultra Long Range) Singapore Airlines възобнови своите услуги до Ню Йорк.

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през следващите няколко месеца няма много какво да се направи, за да се нормализира ситуацията

9. Най-дълго време във въздуха със самолет

Ако смятате, че 18-часовият полет без прекачване на Singapore Airlines е дълъг, тогава това ще ви изненада!

С иновативната технология и по-икономичните двигатели може да се очаква само този световен рекорд да бъде постигнат от модерен самолет. Въпреки това Cessna C172 е коронован за шампион за тази титла. И така, как точно се случи това?

Годината е 1985 и двама амбициозни пилоти планират нещо нечувано! Летящ с Cessna C172 няколко дни без прекъсване без кацане! Двамата пилоти, Боб Тим и Джон Кук модифицирали своя C172, като инсталирали резервоар за гориво от 95 галона, матрак и мивка. В големият ден те се отправили на своето невероятно пътешествие, което продължло общо 64 дни, 22 часа и 19 минути!

Летенето около Калифорния и зареждането с гориво в пустинята Невада станало възможно чрез летене на ниско до камион с гориво два пъти на ден. След това маркуч от камиона бил вдигнат до самолета. Два месеца по-късно самолетът най-накрая се приземил обратно на земята и поставил световен рекорд на Гинес!

Зареждане с гориво в пустинята Невада

Източник: You Tube

Зареждане с гориво в пустинята Невада

Днес Cessna-та, използвана за този полет, може да бъде видяна да виси от тавана на международното летище McCarran в Лас Вегас.

8. Най-големият обем, транспортиран някога по въздух

Въпреки че много от нас не пътуваха много през 2020 г., мощният Антонов Ан-225 беше зает да лети и дори постави световен рекорд. Той транспортира 150 метрични тона товар от Китай чак до Париж.

Товарът на борда включвал медицински маски, ръкавици и други защитни облекла. Според докладите на наземния персонал са били необходими повече от 10 часа, за да бъде разтоварен товарът.

Hainan Airlines стартира директни полети между Белград и Пекин

За 11 часа от Белград до Пекин, колко струва самолетният билет

Полети ще има всяка събота

7. Първият в света напълно ваксиниран полет

На 6 април 2021 г. Qatar Airways изпълни първия в света полет с напълно ваксинирани срещу COVID-19 от Доха. Полет QR6421, управляван от A350-1000 с регистрация A7-ANF, е превозвал 144 ваксинирани пътници и 18 членове на екипажа на борда.

6. Брой националности на борда на полет

На 29 ноември 2019 г. Emirates изпълни еднократен исторически полет с A380, отбелязвайки 48-ия Национален празник на ОАЕ и Годината на толерантността на ОАЕ. Общо 145 националности, над 500 пътници и калейдоскоп от култури се събраха, за да създадат история на полет EK2019 на Emirates.

5. Най-краткият търговски полет в света

Ако сте в състояние да задържите дъха си повече от 53 секунди, тогава поздравления, току-що сте прекарали повече време от най-краткия полет в света!

Пътуването ни отвежда до остров Оркни в Шотландия, където Loganair извършва ежедневни услуги между двата острова Уестрей и Папа Уестрей.

Полетът от 2,7 километра се изпълнява от Britten-Norman BN2B-26 Islander.

4. Най-дългият вътрешен полет

Дами и господа, добре дошли на борда на полет на Air France от Париж до остров Реюнион!

От континентална Европа до тропическия остров Реюнион, Air France извършва най-дългия вътрешен полет в света със средно време на полет от 10 часа и 30 минути. Обикновено се лети с Boeing 777, а от пътниците на този полет се изисква само лична карта, тъй като технически никога не напускат страната. 

Turkish Airlines превози рекорден за компанията брой пътници само за ден

Тази авиокомпания постави личен рекорд - превози 260 000 пътници само за ден

На 15 юли 2022 година:

3. Най-големият самолет в света

Мнозина са склонни да вярват, че Антонов Ан-225 е най-големият самолет в света. Това обаче не е така. С дължина от 73 метра, височина от 15 метра и ширина от 117 метра, Stratolaunch победоносно спечели титлата на най-големия самолет в света. Предназначението му е да носи и изстрелва ракети на височина от 35 000 фута (10 668 метра).

2. Най-дългият пътнически полет по време и километри в света

Qantas счупи не един, а два световни рекорда, когато летя на 13 ноември 2019 г. без кацане от Лондон до Сидни. Полет QF7879 на Qantas, известен още като "Проект Изгрев", прекара във въздуха 19 часа и 19 минути и измина общо разстояние от 17 800 километра.

Този еднократен полет беше проведен като изследователски полет, за да се види как човешкото тяло би се адаптирало към такъв дълъг полет.

1. Най-много пътници на борда на самолет

На 24 май 1991 г. 1088 души са транспортирани от Етиопия до Израел с помощта на Boeing 747 на EL AL Airlines. Полетът с кодово име "Операция Саломон" служи като евакуационен полет и каца в Израел с двама допълнителни пътници, тъй като две бебета са родени по време на полета.

Boeing 747-200, използван за този полет има максимален капацитет от 480 пътници. С над хиляда души, натъпкани в тази кралица на небето, беше поставен световен рекорд за най-много пътници на борда на самолет.

Източник: Sam Chui Aviation and Travel - официалният сайт на Сам Чуй, хонконгско-австралийски авиационен и туристически влогър.