Чарли Мънгър беше заместник-председател на Berkshire Hathaway и най-близкият бизнес партньор и дясна ръка на прочутия инвеститор Уорън Бъфет. Мънгър завършва право в Харвард и е известен със своите познания в множество сфери, включително психология, икономика, биология, история и физика. Инвеститорът е бил директор на Costco Wholesale Corporation и председател на Daily Journal Corporation. Чарли Мънгър почина на 99-годишна възраст. Ето някои от последните му размишления върху живота и кариерата му, които той пише за CNBC Make It.

Макар да работи в изключително уважавана фирма в Калифорния, да е създал дом и семейство и да работи усилено години наред, самият Мънгър споделя: "Исках да печеля повече от това, което може да очаква старши партньор. Започнах да инвестирам в акции, бизнес и развитие на имоти, преди да започна правна кантора с някои от моите колеги".

"Прекарах много успешни години в комапнията, в която практикувах адвокатската си професия, но не бях доволен. Хареса ми независимостта на един капиталист. Обичах да мисля над нещата и да правя залози. Предпочитах да вземам решенията и да залагам собствените си средства", споделя инвеститорът.

Той разказва за запознанството си с своя доверен приятел Бъфет: "Една вечер, на вечеря в Омаха, ме запознаха с човек на име Уорън Бъфет. Уорън и аз споделяхме много идеи, когато ставаше въпрос за бизнес, финанси, история и инвестиране. В крайна сметка се съгласихме да започнем бизнес заедно, което се оказа невероятно добро решение", пише Мънгър.

"Имам три основни правила за това как да бъда щастлив от кариерата си, които винаги са ми помагали. Вярвам, че те могат да помогнат на всеки млад човек", споделя инвеститорът.

Чарли Мънгър почина на 99 години

Дясната ръка на Уорън Бъфет почина на 99 години, оставяйки състояние от 2.7 милиарда долара

Дълги години той е дясна ръка на Уорън Бъфет

Ето кои са те:

1. Не продавайте нищо, което не бихте купили

Най-сигурният начин да получите това, което искате, е да се опитате да заслужите това, което искате. Това е златното правило. Трябва да дадете на света това, което бихте купили, ако бяхте от другата страна.

Като цяло хората, които са имат подобно мислене печелят повече и то не само печелят пари - те печелят уважението и заслуженото доверие на хората, с които работят.

Репутацията и почтеността са вашите най-ценни активи и могат да бъдат загубени за миг.

2. Не работете за никого, когото не уважавате и на когото не се възхищавате

Това е опасно, казва милиарът. Всички сме подложени на контрол до известна степен от авторитетни фигури. Като цяло, животът ви ще бъде по-задоволителен, ако работите под ръководството на хора, на които се възхищавате.

3. Работете само с хора, които ви харесват

За себе си разбрах, че можех да се насиля да бъда добър в много неща, но не можех да изпъкна в нещо, към което нямах интерес или не ми доставяше удоволствие. Трябва да се съсредоточите върху нещо, към което имате силен интерес, заедно с хора, чиято компания ви харесва.

"Имах невероятен късмет в живота си, когато става въпрос за тези основни правила. С Уорън Бъфет имах и трите", заключва инвеститорът.