Една от водещите фирми в Лондон подготвя съдебно дело срещу "криптокралицата" Ружа Игнатова, която е сочена за ръководител на измамната схема с криптовалута, наречена OneCoin.

"Мишкон де Рея", сред чиито клиенти са принцеса Даяна и активистката против Брекзит Джина Милър, планира колективен иск във Върховния съд, разкрива сайтът от групата на Daily mail - This is money.

Игнатова играе централна роля в популяризиранете но "една от най-големите измами в историята". Тя изчезна през 2017 г. и е в списъка на ФБР с най-издирваните хора, като американските власти предлагат 250 000 долара за информация, водеща до нейното арестуване.

"Мишкон де Рея" има за цел да възстанови средствата, загубени от инвеститорите при измамата, като ищците могат да се регистрират на принципа "без печалба, без такса".

"Искът има за цел да постигне поне частично обезщетение за инвеститорите, които са претърпели загуби в резултат на измамата", каза партньорът Раймал Презад.

Франк Шнайдер, "дясната ръка" на Ружа Игнатова е изчезнал мистериозно във Франция

Шпионин и "дясна ръка" на Ружа Игнатова изчезна мистериозно във Франция

Главният архитект на крипто измамата OneCoin е бил под домашен арест

42-годишната жена, родена в България, се издирва за предполагаемата й роля в извършаването на измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове от срещи на Европол, разгледани от BBC, показват, че издирваната от ФБР жена е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне.

Полицейските документи бяха предадени на подкаста The Missing Cryptoqueen от Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова.

Шнайдер твърди, че метаданните на файловете предполагат, че тя е получила информацията чрез собствените си контакти в България.

Сега той е изправен пред екстрадиране в САЩ за предполагаемата си роля в измамата с OneCoin.

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

Фактите говорят, че липсват най-малко 8 милиарда долара средства на негови клиенти

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол "Операция Сателит" в Хага на 15 март 2017 г.

Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

Документите включват подробности за американските власти, които имат "високопоставен поверителен информатор", банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и неуспешни опити на британската полиция на Лондон да разпита самата Ружа Игнатова.

ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста: "Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила поради действия на правоприлагащите органи в други държави."

От мечта за собствен остров до епична финансова измама: Филм разказва как Ружа Игнатова се превърна в криптокралица

От мечта за собствен остров до епична финансова измама: Филм разказва как Ружа Игнатова се превърна в криптокралица

Филмът описва историята на фалшивата криптовалута и нейния харизматичен основател

Припомняме, че Ружа Игнатова се качва на полет от София за Атина през 2017 година и след това изчезва безследно. Преди това тя успява да открадне поне 4 милиарда долара чрез сложна измама с фалшивата криптовалута OneCoin.