Основателите на казашката финтех платформа Kaspi са най-новите милиардери в света, след като тяхната компания направи успешен борсов дебют в Лондон в средата на тази седмица. Предприемачите Вячеслав Ким и Михаил Ломтадзе вече управляват богатство от съответно 2,5 и 2 милиарда долара, пише Forbes.

При първичното публично предлагане на акции през миналата седмица тяхната Kaspi е търгувала книжата си на стойност от 33,73 долара. Към вторник тази седмица те вече се продават за 41,80 долара.

Kaspi е най-голямата финтех компания за разплащания в Казахстан, която има над 7 милиона активни потребители на месец в страна, в която населението е 18 милиона души.

Според финансовите резултати, посочени в проспекта на фирмата, тя е имала нетна печалба от 515 милиона долара и приходи от 1,3 милиарда долара за миналата година.

2020 година в условията на пандемията се оказва още по-успешна за дружеството. За първите шест месеца то има приходи от над 740 милиона долара и печалба от 286 милиона долара.

Подобно на британската Revolut Kospi също предлага дигитални разплащания и търговия. Също така платформата има продукти като т.нар. "купи сега, плати по-късно" подобни на тези на PayPal и Klarna. Любопитното е, че към миналата година компанията е с най-голям пазарен дял в Казахстан при потребителските заеми - 32%.