Последната данъчна декларация на президента на Русия Владимир Путин показва, че държавният глава е спечелил скромните $135 хил. през 2018 г. от заплата, пенсия от армията, лихви и инвестиции, сочи документът, публикуван на интернет страницата на Кремъл.

Путин притежава апартамент с площ около 75 кв. м в Санкт Петербург и гараж от 18 кв. м. Той използва друго жилище с размер 150 кв. м в Москва. Официалната декларация сочи още, че президентът има два ретро автомобила ГАЗ-21 Волга, както и Лада Нива и ремарке за лодка от 1987 г.

Колко пари е спечелил Путин, какви имоти и коли притежава

Колко пари е спечелил Путин, какви имоти и коли притежава

Според декларацията пред Централната избирателна комисия

Твърди се обаче, че истинското богатство на Путин е далеч по-голямо. Главният изпълнителен директор на Hermitage Capital Management Бил Броудър, който бе изгонен от Русия през 2005 г., свидетелства пред щатския Сенат, че Путин е "един от най-богатите хора в света".

"Смятам, че има около $200 милиарда, получени по нечестен път след 17 години на власт", каза той през 2017 г.

Инвеститор: Путин държи богатство, колкото Гейтс и Безос взети заедно

Инвеститор: Путин държи богатство, колкото Гейтс и Безос взети заедно

Това твърди шефът на фонда Hermitage Capital Бил Броудър

Международният консорциум на разследващите журналисти, руският вестник Новая Газета и OCCRP, които разкриха случаи на пране на пари в Европа през тази година, изчисляват, че голяма част от богатството на Путин, включително огромни дялове в "Газпром" и други компании, се държи на хартия от негови близки и роднини.

Руският президент е добре познат и с впечатляващата си колекция от луксозни часовници. "Путин, изглежда, не е ял и пил шест години, за да си ги купи", написа пред 2012 г. Борис Немцов.

Руският президент е виждан с Patek Philippe Perpetual Calendar ($60 000), Blancpain Leman Aqua Lung Grande Date ($10 500) и платинен A. Lange & Söhne Tourbograph ($500 000).

Липсващото богатство на Русия показва как Путин поддържа властта си

Липсващото богатство на Русия показва как Путин поддържа властта си

Кремъл е разпрострял мрежата си от олигарси по света и я използва за геополитически цели