Русия е ядрена сила със сериозно геополитическо влияние. Но нещата не стоят така в икономически план. БВП на страната за миналата година е около 1.6 трлн. долара, което е по-малко от това на щата Тексас.

Богатството й също не се увеличава: БВП на Русия през 2017 г. е по-малък от този през 2013 г., като се вземе предвид инфлацията, пише Quartz.

И все пак международното влияние на руския президент Владимир Путин е безспорно. Виждали сме способността му да се намесва в демократичните избори на по-големи и богати държави, или както показа срещата на върха в Хелзинки - да укроти ексцентричния Доналд Тръмп.

Тайното богатство на Путин: Какво притежава руският президент?

Тайното богатство на Путин: Какво притежава руският президент?

Телевизия BBC повдига завесата

Умението на Кремъл да надскача възможностите си, когато стане въпрос за геополитика, напомня, че богатството понякога е по-маловажно от това как боравиш с него.

Или по-точно на кого го даваш. Олигарсите са съществена част от властовия апарат на Путин. И както разкриват изтъкнатите икономисти Тома Пикети, Габриел Зукман и Филип Новокмет в работен документ - богатството, което печели тяхната вярност, идва директно от резервите на страната - на практика от джобовете на руския народ.

Русия, каквато трябваше да бъде

По всяка вероятност, Русия трябва да е богата. Тя има изобилие от природни ресурси - очевидните нефт и газ, но и въглища, зърнени храни, морски дарове и огромни запаси от минерали.

Макар че изнасяше малко по време на съветския режим, това бързо се промени след разпадането му през 1991 г. Между 1993 г. и 2015 г. Русия изнася средно с по 10% повече на година, отколкото внася.

Снимка 372646

Но дали търговските излишъци са икономически здравословни зависи от начина, по който се използват.

Когато държавите и фирмите имат излишък, те трябва да измислят какво да правят с чуждестранните пари, които печелят. Поддържането на постоянни търговски излишъци обикновено е най-сигурният начин да се натрупат богатства в чужбина, обикновено под формата на активи или кредити, дадени на чужденци.

Някои инвестиции са по-доходоносни от други. Централните банки на Китай и други азиатски държави например купуват големи количества американски дълг с ниска доходност, а германските корпорации харчат голяма част от своите търговски доходи за строителство на фабрики в чужбина.

Колко пари е спечелил Путин, какви имоти и коли притежава

Колко пари е спечелил Путин, какви имоти и коли притежава

Според декларацията пред Централната избирателна комисия

С течение на времето тези чуждестранни богатства се натрупват, създавайки постоянен поток от доходи.

А какво да кажем за Русия? Предвид нейните излишъци, натрупани от над 2 десетилетия тлъст износ, тя трябва да е натрупала инвестиции в чужбина, равняващи се на около 230% от националния доход. И това не включва възвращаемостта от печалбите от тези инвестиции, която би трябвало да донесе още по-голяма доходност.

По-голямата част от това богатство обаче не се появи в официалните руски отчети. Към 2015 г. нейните официални нетни чуждестранни активи - стойността на притежанията в чужбина минус тази на местните активи, притежавани от чужденци - възлиза на едва 26% от националния доход, според изчисленията на икономистите.

Снимка 372647

Простата математика предполага, че дял от тези натрупани излишъци, равен на над 200% от сегашния национален доход на Русия, е изчезнал. Като се има предвид постоянната годишна възвращаемост, която вероятно щеше да бъде спечелена от тези инвестиции, икономистите смятат, че общото липсващо чуждестранно богатство е от порядъка на 300% от сегашния национален доход на Русия или дори повече.

Какво се случи с всички тези пари?

Липсващи милиарди

Икономистите твърдят, че голяма част от липсващите средства вероятно са изтеглени от страната чрез офшорни транзакции извън погледа на официалната статистика. Началото на това постави бързата "приватизация", която последва падането на Съветския съюз.

Богатите деца на Русия. Колко ще получат наследниците на руските олигарси?

Богатите деца на Русия. Колко ще получат наследниците на руските олигарси?

Всеки от тях се радва на лично богатство от поне $2.3 милиарда

Процесът беше пословично корумпиран, включващ държавни активи, продадени прекалено евтино, и стъсредоточаващ огромни публични ресурси в сравнително малко частни ръце. Въпреки това, това преместване на богатство в чужбина най-вероятно е продължило през десетилетия оттогава.

Използвайки съвкупност от налични официални данни, икономистите правят консервативна оценка, че до 2016 г. това чуждестранно богатство е около 3 пъти по-голямо от нетните чуждестранни активи на Русия.

Казано по друг начин, "има финансово богатство, държано от заможни руснаци в чужбина - във Великобритания, Швейцария, Кипър и други подобно офщорни центрове - по-голямо от това на цялото руско население в самата Русия", отчитат експертите.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Някои от тези тайно изнесени пари може дори да са били инвестирани обратно в Русия. Тълкувайки наличните данни, авторите предполагат, че огромен дял от това, което се счита за чуждестранни пасиви всъщност е собственост на руснаци, които са се промъкнали през офшорни сметки.

Връщане на богатствата

Контрабандното изнасяне на капитал в чужбина - който не може да бъде реинвестиран в производствения капацитет на Русия, или обложен с данък за финансиране на обществено-полезни програми - не е в полза на 144-те милиона руснаци, които не са олигарси. Нито пък разпределянето на богатството на местна почва.

След падането на Съветския съюз делът от дохода, за който претендира по-бедната половина на обществото, се срина. Това може би това не е изненадващо, като се имат предвид хиперинфлацията и безработицата, разбиващи икономиката през тези хаотични години. Но също толкова шокиращо е запазването на тази промяна в разпределението на доходите.

Снимка 372648

Как се случи това? Мащабът на постсъветската приватизация несъмнено е огромен фактор, както и хиперинфлацията през следващите години. Но руското правителство превърна това прекъсване в статукво.

Да вземем например политиката на Русия в областта на плоските данъци. Руснаците плащат 13% от дохода си под формата на данъци, независимо колко печелят. Наследството изобщо не се облага с данък.

Неравенството в Русия не идва непременно от постсъветската епоха; икономистите отбелязват, че нивата на неравенство в Русия са много по-високи от тези в много бивши комунистически източноевропейски държави.

Снимка 372649

Владимир Путин, който управлява страната от 2000 г. насам, до голяма степен е отговорен за запазването на чуждестранното и местното богатство в ръцете на малцина. Измерено в способността му да саботира либералната демокрация, тази тежка инвестиция в предаността на ултра богатите руснаци може да се отплати. Руските олигарси са свързани с много от усилията му да подкопае изборите, особено в САЩ.

От гледна точка на благосъстоянието на руския народ ръководството на Путин обаче е катастрофално. Това включва не само политиката му за разпределение на богатството, но и международните санкции, които предизвикаха неговите геополитически машинации.

Руската общественост все още не е поискала връщане на плутократичния залог на Путин. Икономистите отбелязват, че "екстремното неравенство изглежда приемливо в Русия, стига милиардерите и олигарсите да изглеждат верни на руската държава и да възприемат националните интереси". Но според експертите това е "крехко равновесие".