Юсуф Алекперов, синът на президента на нефтения гигант "Лукойл" Вагит Алекперов, отново е най-богатият милиардерски наследник в Русия. Той ще наследи поне 17 млрд. долара от състоянието на баща си, според класация на руското издание на Forbes.

28-годишният Юсуф Алекперов (на снимката) запазва първото си място от миналата година, но се очаква да наследи с 2.5 млрд. долара повече от тогавашните 14.5 млрд. долара.

Той има 2 висши образования - инженерно, свързано с петролната индустрия и икономическо, специализирано в мениджмънта.

Юсуф Алекперов ще наследи състоянието, но няма да поеме бизнеса на баща си. Основателят на "Лукойл" призна, че търси човек, на когото да предаде ръководството на бизнеса си. Синът му не е подходящ за тази роля, тъй като смята, че работата на баща му е твърде сложна.

Вагит Алекперов официално е прехвърлил акциите си на своите наследници чрез доверителен фонд, като се е погрижил децата му да не могат да разделят собствеността по свое усмотрение.

Вторите най-богати наследници са двете деца на шефа на "Новатек" (най-големият частен доставчик на газ в Русия) Леонид Михелсон, всяко от които ще получи по около 8.9 млрд. долара.

След тях се нареждат децата на собственика на EuroChem Андрей Мелниченко, които ще получат по 7.3 млрд. долара. По-малкото от тях се роди едва миналата година.

Последното място в импровизираната класация е за 4-те деца на собственика на Alfa Group и LetterOne Герман Хан, всяко от които наследява по 2.3 млрд. долара.

Класацията на най-богатите наследници в Русия на Forbes е изготвена за трета поредна година. Тя включва 20 семейства и техните официално признати деца с общо богатство от 211 млрд. долара. Всеки наследник се радва на лично богатство от поне 2.3 млрд. долара, а в тези фамилии има общо 46 деца.

Участниците в класацията остават почти същите от миналата година, като има само двама нови членове. Това са Денис, синът на шефа на производителя на лазери IPG Photonics Валентин Гапонцев и Александър-младши, син на шефа на стоманения гигант "Евраз" Александър Фролов.

Според общата статистика, цитирана от Forbes, към 20 април 2018 г. в Русия има 102 милиардери, а общото им състояние е 403 млрд. долара. Ако това богатство се разпредели поравно между 289-те им деца, всички ще станат милиардери, притежавайки средно по 1.4 млрд. долара.