През миналата седмица светът за кратко имаше нов най-богат човек. Това беше шефът на Amazon Джеф Безос, който за една нощ се оказа начело на престижната класация.

В четвъртък малко преди публикуването на финансовите резултати на платформата за онлайн търговия, акциите й поскъпнаха с 1,3% до 1065,92 долара единична цена.

Така богатството на Безос достигна 90,9 милиарда долара за сметка на Гейтс, който притежава 90,7 милиарда долара.

След представянето на резултатите на Amazon обаче ценните книжа на корпорацията поевтиняха и основателят на Microsoft си върна короната. Въпреки това и двамата претенденти държат състояние от над 90 милиарда долара.

Според изчисленията на главния изпълнителен директор на фонда Hermitage Capital Management Бил Броудър обаче тяхното богатство не може да се сравнява с това на руския президент Владимир Путин. По думите на експерта той държи състояние, изчислявано на 200 милиарда долара.

Бил Гейтс вече не е най-богатият човек в света

Бил Гейтс вече не е най-богатият човек в света

Основателят на Amazon зае първата позиция

Броудър се смята за един от най-добрите познавачи на бизнеса и професионалното развитие на държавния глава в Щатите. Той е бил сериозен инвеститор в Русия през хаотичните за страната години след 89-та, като е държал и пакет от акции на гиганта "Газпром".

По същото време е работил заедно с Путин в усилията му в борбата с корупцията. След време обаче двамата се изправят един срещу друг, пише Forbes. Броудър е изгонен от Русия, а по-късно властите започват разследване на представителството на неговия фонд Hermitage Capital Management.

Американският експерт твърди, че Путин успява да натрупа огромно богатство, като използва политическо влияние, за да принуди руски инвеститори да му дават големи "парчета" от вложенията си.

Случаят с Броудър е свързан и с мистериозната смърт на адвоката Сергей Магнитски през 2009 година.

След 77% спад на печалбата на Amazon Безос отново е втори по богатство

Джеф Безос прекара само ден като най-богатия човек в света

Основателят на онлайн гиганта открадна титлата за кратко от Бил Гейтс