Четирима от най-известните олигарси на Русия настояват редица санкции на Европейския съюз срещу тях да бъдат отменени, съобщава Bloomberg. Милиардерите  твърдят пред Съда на ЕС, че мерките са нарушили правата им и че са "незаконни".

САЩ, ЕС и Великобритания са начело в налагането на санкции на десетки юридически и физически лица след инвазията на Русия в Украйна. В тази "мрежа" попаднаха десетки богати бизнесмени, които имат тесни връзки с Кремъл и следователно са съучастници във войната. Това е позицията на редица западни правителства.

Разследване: Абрамович е спечелил милиарди от корупционни схеми

Разследване: Абрамович е спечелил милиарди от корупционни схеми

Миналата седмица руският милиардер беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство заради връзките си с Владимир Путин

Припомняме, че  санкциите срещу отделни лица доведоха предимно до забрани за пътуване и замразяване на активи, включително на яхти, частни самолети, вили и банкови сметки на стойност милиарди долари.

Четиримата олигарси

Роман Абрамович, който беше принуден да продаде лондонския футболен клуб "Челси" по-рано тази година, е подал  иск в Общия съд на ЕС - втората по значимост съдебна инстанция в европейската общност. Останалите трима бизнесмени, които също са подали искове, са Алишер Усманов - магнат в областта на металургията и минното дело, Михаил Фридман и Петър Авен - дългогодишни партньори, които ръководеха една от най-големите частни банки в Руската федерация.

Милиардерите искат от съда да отмени санкциите, като твърдят, че правата им са били нарушени и отричат обвиненията на западните правителства в "тесни връзки с Кремъл".

Според правни експерти, цитирани в европейските и американски медии, съдебната битка може да бъде по-скоро символична, отколкото прагматична.

Защо тази наша съседка може да се превърне в "рай" за засегнати от санциите руски олигарси?

Защо тази наша съседка може да се превърне в "рай" за засегнати от санциите руски олигарси?

Страната е популярна сред олигарсите по няколко причини