Собственикът на Челси Роман Абрамович е натрупал милиарди, след като е купил петролна компания от руското правителство на фалшив търг през 1995 г. Абрамович е платил около 250 милиона долара за Сибнефт, а след това я е продал на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 г. Това се твърди в разследване на BBC за корупционните сделки, благодарение на които Роман Абрамович е натрупал богатството си.

Минлата седмица руският милиардер беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство заради връзките си с руския президент Владимир Путин. Това означава, че Абрамович не може да осъществи и продажбата на Челси засега. Той вече призна в съда в Обединеното кралство, че е извършвал корупционни плащания, за да стартира а сделката със "Сибнефт".

Абрамович беше съден в Лондон от бившия му бизнес сътрудник Борис Березовски през 2012 г. Собственикът на Челси спечели делото, но призна пред съда как първоначалният търг на "Сибнефт" е бил предварително нагласен в негова полза и как дал на Березовски 10 милиона долара, за служител на Кремъл.

Великобритания "удари" Абрамович и замрази продажбата на Челси

Великобритания "удари" Абрамович и замрази продажбата на Челси

Правителството на Великобритания замрази всички активи на руския милиардер Роман Абрамович

Твърди се, че BBC разполага с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия. В него се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда долара в сделката със "Сибнефт". Това твърдение, подкрепено от парламентарно разследване в Русия от 1997 г. В документа се казва още, че руските власти са искали да обвинят Абрамович в измама.

Според информацията е документа "разследващите от отдела за икономически престъпления стигнаха до заключението, че ако Абрамович беше изправен пред съд, той щеше да бъде обвинен в измама от организирана престъпна група".

И Абрамович спасява две свои яхти на обща стойност $1 милиард

И Абрамович спасява две свои яхти на обща стойност $1 милиард

Той има активи на стойност 13,7 милиарда долара

Бившия главен прокурор на Русия Юрий Скуратов, който разследва сделката през 90-те години, не е знаел за секретния документ, но потвърдил много от подробностите за продажбата на "Сибнефт". "Това беше измамна схема - тези, които участваха в приватизацията, образуваха една престъпна група, която позволи на Абрамович и Березовски да измамят правителството и да не платят реалната сума за компанията", казва Скуратов.

Документът също така предполага, че Абрамович е бил защитен от бившия руски президент Борис Елцин. Според информацията в него досиетата на правоприлагащите органи за Абрамович са били преместени в Кремъл и разследването на Скуратов е било спряно от президента.

В документът има информация за друг фалшив търг две години по-късно, включващ руска петролна компания "Славнефт". Абрамович е сключил партньорство с друга фирма, за да купи "Славнефт", но конкурентна китайска компания планирала да предложи почти два пъти повече, пише в документите. Един от членовете на китайската делегация е бил отвлечен, когато са пристигнали в Москва за търга.

"Китайската компания CNPC трябваше да се оттегли от търга, след като един от нейните представители беше отвлечен при пристигане на летището в Москва и беше освободен едва след като компанията обяви своето оттегляне."

Тогавашният заместник-министър на енергетиката на Русия Владимир Милов е не коментира историята с отвличането, но според него висши политически фигури вече са решили, че Абрамович ще спечели търга. Няма предположение, че Абрамович е знаел нещо за заговора за отвличане или е имал някаква роля в него.

Адвокатите на Абрамович отрекоха твърденията за корупция в сделките със "Славнефт" и "Сибнефт"