Правителството на Великобритания замрази всички активи на руския милиардер Роман Абрамович, включително и английския футболен клуб Челси.

Правителството на Обединеното кралство разясни, че е предоставило специален лиценз, който позволява на Челси да продължи да играе мачове и да се занимава с футбол. Но този лиценз ще бъде "държан под око" непрестанно, за да се гарантира, че Абрамович няма да може да заобиколи санкциите.

По-рано този месец Абрамович обяви плановете си да продаде ФК Челси на фона на политически натиск от британското правителство заради близките му връзки с руския президент Владимир Путин. Тогава Абрамович посочи, че приходите от продажбата на фитболния клуб ще бъдат дарени на жертвите на руската война срещу Украйна. По-късно The Guardian съобщи, че дарението няма да бъде предназначено само за украинци и ще може да отиде и за руски войници, участващи в инвазията, а също и за техните семейства.

Собственикът на футболен клуб Челси е един от седемте високопоставени руски олигарси, обект на днешната порция санкции. Освен него санкциите засягат и главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин, Олег Дерипаска, който управлява руският конгломерат En+ Group, председателят на VTB Bank Андрей Костин, изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер и други. Общо актуализираният списък със санкции на Обединеното кралство включва 65 физически и юридически лица, свързани с руското правителство, припомня Forbes.

В изявлението се отбелязва също, че нов законопроект за икономическата престъпност ще влезе в сила следващата седмица и "значително ще опрости" процеса на налагане на санкции.

"Не може да има сигурни убежища за онези, които подкрепиха жестокото нападение на Путин срещу Украйна. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконното окупиране на суверенни съюзници", каза премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън.