Западните санкции засягат доста руски олигарси. Те бяха въведени след старта на войната в Украйна. Мнозина олигарси се втурнаха да спасяват яхтите си британските територии и териториите на ЕС, за да избегнат риска от конфискация. Някои се отправиха към Дубай, а други избягаха на Малдивите. Сега най-популярната дестинация за яхти, собственост на олигарси, е Турция.

Най-малко осем яхти, които са собственост на руски олигарси, включително Eclipse на Роман Абрамович в момента са акостирали в турските пристанища или са били там наскоро. Яхтите, които в момента са в Турция, са на обща обща стойност 1,1 милиарда долара, според експертна оценка на компанията VesselsValue, пише Forbes.

Страната е популярна сред олигарсите по няколко причини. Освен приятния климат и дългата средиземноморска ивица, Турция отхвърли западните санкции и има връзки с Русия и дори беше домакин на мирни преговори между Русия и Украйна в Истанбул в края на март.

"Санкциите накараха милиардерите да търсят алтернативни инвестиционни пазари. Турция се открои като изгодна дестинация със своето географско местоположение, както и с неутралната си позиция около конфликта в Украйна", казва Зейнеп Фъратоглу, брокер в истанбулска компания за луксозни недвижими имоти.

Шефът на Роснефт се опита да спаси яхтата си за $120 милиона, след като разбра, че е сред санкционираните богаташи

Шефът на Роснефт се опита да спаси яхтата си за $120 милиона, след като разбра, че е сред санкционираните богаташи

Яхтата Игор Сечин е задържана от властите на Франция

По данни на турския статистически институт продажбите на жилища от чужденци са се увеличили с 55% през февруари 2022 г. на годишна база. Продажбите в полза на руски купувачи са нараснали с 96%, докато продажбите за украинци с 85%. През март чужденците купуват 21% повече жилища, отколкото през февруари. "След инвазията в Украйна започнахме да наблюдаваме значително увеличение на търсенето от руските купувачи", заяви Фъратоглу.

Турция предлага и доста изгодна схема за гражданство чрез инвестиции, която предоставя турски паспорт в рамките на три до четири месеца на всеки, който инвестира най-малко 250 000 долара в недвижими имоти или 500 000 долара в държавни облигации, компании, инвестиционни фондове или местна банкова сметка.

Това са съвсем малко пари за руски олигарси, което прави Турция привлекателна алтернатива за тези, които търсят втори паспорт. Докато други страни в Европа също имат така наречените схеми за "златен паспорт", които предлагат подобни предимства, тези вероятно скоро ще бъдат затворени. Популярният данъчен рай за руснаците Кипър, също се бори с олигарсите: Forbes твърди, че 15 руски милиардери също имат кипърско гражданство, но островната държава вече е отнела паспортите на осем олигарси, включително приближения до Владимир Путин Олег Дерипаска.

Крайбрежните градове като Бодрум, Фетие и Мармарис са предпочитаните дестинации за руски олигарси, които искат да инвестират в турски недвижими имоти. Четири от осемте яхти, собственост на олигарси, проследени от Forbes в Турция, са акостирали в района: Eclipse на Абрамович и Romea на Александър Несис за 110 милиона долара по брега на град Гьочек близо до Фетие.

Най-голямата и луксозна яхта в света беше "задържана" в Германия

Най-голямата и луксозна яхта в света беше "задържана" в Германия

Луксозното имущество сред руския елит привлече особено голямо внимание след началото на войната

Яхтата Аврора на Андрей Молчанов за 110 милиона долара е в Мармарис, а Solaris на Абрамович е близо до Бодрум. Clio на Олег Дерипаска за 58 милиона долара потегли от Гьочек, а Predator на Игор Макаров за 55 милиона долара напусна пристанището на Кушадасъ по-рано.

На друго място по крайбрежията на Турция са разположени и яхтата Space на Вагит Алекперов за 8 милиона долара, а тази на Аркадий Ротенберг за 38 милиона долара е видяна за последно в Тузла, преди да замине на 27 април за руския курортен град Сочи.

Освен инвестициите в недвижими имоти, руснаците също откриват компании в Турция. Те са създали рекордните 64 компании в Турция през март, което е почти четири пъти повече от февруари и се очаква този брой да нарасне след публикуването на данните от април. Създаването на компания отнема пет дни, а процесът струва около 3400 долара.

Повечето от тези фирми са създадени с цел инвестиране в недвижими имоти, но някои се интересуват и от енергийната индустрия, особено възобновяемите енергийни източници, както и петрола и газ. Експерти твърдят, че ако западните санкции продължат с месеци, се очаква руските фирми в други индустрии, като торовете, да построят фабрики и да инвестират стотици милиони долари в Турция.

В Италия търсят мистериозен собственик на яхта, наричана от местните "яхтата на Путин"

В Италия търсят мистериозен собственик на яхта, наричана от местните "яхтата на Путин"

След като бяха обявени санкциите от Запада

Все пак турските банки изискват документи, които доказват, че руското физическо лице или компания, откриващи банкова сметка, не са били санкционирани. Голямото търсене на гражданство в замяна на инвестиции може също да повиши цената на схемата: турското правителство планира да увеличи минималната инвестиция в недвижими имоти до 400 000 долара от 250 000 долара.