На 20 януари Доналд Тръмп официално встъпва в длъжност, като 45-ят президент на САЩ, и мандатът на Барак Обама приключва. Неговото нетно богатство е далеч по-малко от това на имотния магнат. И все пак по време на десетте години в Белия дом Обама е успял да натрупа значително състояние.

Според изчисленията нетното богатство на държавния глава възлиза на 12,2 милиона долара. Като президент неговата годишна заплата е била в размер на 400 хиляди долара, пише Fortune.

Към тази сума Обама получава по 50 хиляди долара на година, за да покрива разходите на себе си и семейството си за живот в Белия дом. Още 100 хиляди долара са за пътувания и 19 хиляди долара за представителни разходи.

Как са започнали кариерата си 11 от най-известните президенти на САЩ?

Как са започнали кариерата си 11 от най-известните президенти на САЩ?

Едни са били продавачи, други - адвокати

Според подадената през април 2016 година данъчна декларация Барак и Мишел Обама са посочили, че брутните им доходи възлизат на 436 065 долара. Върху тази сума са били платени 81,472 хиляди долара данъци. 64 066 долара семейството е дарило на над 30 благотворителни организации.

От сайта CelebrityNetWorth президентът и първата дама имат нетно богатство от 24 милиона долара.

Когато през 2008 година Обама полага клетва като президент, той има в сметката си между 1 и 5,1 милиона долара в американски държавни облигации.

Година по-късно той спечели Нобелова награда за мир, като в парично изражение тя му донесе 1,4 милиона долара. Парите от нея бяха дарени.

Между 2009 и 2015 година освен заплатата си той получава и отчисления от авторски права по издадени негови книги.

Ето кои са най-богатите американски президенти

Ето кои са най-богатите американски президенти

И състоянията, които са трупали с годините