Ръстът на богатството на най-успешните руски представители в списъка на милиардерите на Forbes през изминалата година се дължи на проблемите на Meta, търговията в интернет и растящите цени на петрола и газа. Общо руските милиардери са увеличили активите си със 101,39 милиарда долара. Но кой спечели най-много?

Начело в този списъка са създателят на Telegram Павел Дуров и основателят на Wildberries Татяна Бакалчук.

Павел Дуров е забогатял с 13,81 милиарда долара само през 2021 година. Състоянието му възлиза на 17,24 милиарда долара.

Състоянието на основателя на Telegram се увеличава благодарение на пазарна оценка на приложението му за съобщения. Освен това през последната година Telegram драстично увеличи своята потребителска база. През октомври 2021 г. приложението има 70 милиона нови потребители, вероятно повечето за сметка на WhatsApp, който обяви нови правила за използване на личните данни на потребителите, които бяха спорни.

Милиардерите зад Signal и Telegram - приложенията, привлекли милиони потребители за сметка на WhatsApp

Милиардерите зад Signal и Telegram - приложенията, привлекли милиони потребители за сметка на WhatsApp

Кои са те?

Татяна Бакалчук

Предприемачът спечели 11,92 милиарда долара само през 2021-а. Богатството й е около 13,02 милиарда долара.

Татяна Бакалчук ​​е основател и собственик на 99% от Wildberries. Състоянието й нарасна рязко след успешното IPO на Ozon - основният конкурент на Wildberries, което помогна за увеличаване на стойността на Wildberries. И компанията на Татяна Бакалчук обаче ​​показва отлични резултати. Оборотът на интернет търговеца през първите девет месеца на 2021 г. нарасна до 538,9 милиарда рубли, което е с 89% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Андрей Мелниченко

Бизнесменът забогатя с 10,60 милиарда долара през 2021-а. Състоянието му се изчислява на около 25,37 милиарда долара.

Той е основен акционер в компаниите Eurochem и Suek. Богатството му нараства благодарение на ръста на цените на суровините и продуктите, произведени от неговите компании. Борсовите цени на въглищата се удвоиха през годината. Приходите на EuroChem през първата половина на 2021 г. са се увеличили с 45% до 4,4 милиарда долара на годишна база, а приходите на Suek са се увеличили четирикратно до 613 милиона долара.

Алексей Мордашов

Бизнесменът Алексей Мордашов забогатя с 6,83 милиарда долара през 2021 година. Богатството му се изчислява на около 29,52 милиарда долара.

В началото на 2021 г. Алексей Мордашов за първи път взема титлата на най-богатият човек в Русия. Акциите на компанията Severstal, работеща основно в стоманодобивната и минната промишленост, нараснаха съвсем очаквано - 1344 рубли на 1588 рубли на акция.

Алексей Мордашов иска да прави аналог на Amazon

Един от най-богатите руснаци иска да прави аналог на Amazon

Богатството на бизнесмена е оценявано на 20 милиарда долара

Вагит Алекперов

Президентът на Лукойл забогатя с 6,44 милиарда долара през 2021 година. Състоянието му се изчислява на 26,16 милиарда долара.

Разбира се той забогатява най-вече благодарение на петрола. През годината цената на суровия петрол Brent се повиши от 50 долара на 76 долара за барел. Износителите от ОПЕК+ се съгласиха да намалят производството на петрол по време на пандемията, за да поддържат цените. Тези решения вече се коригират ежемесечно въз основа на пазара. Корекциите засягат не само цените, но и стойността на петролните компании. Акциите на Лукойл поскъпнаха с над 22% през годината до 6390 рубли за акция.